transactioneel leiderschap tibor

Transactioneel leiderschap: nog van deze tijd?

Ik geef jou geld in ruil voor jouw tijd. Als je hard werkt, word je extra beloond. Maak je fouten, kun je op de blaren zitten.

Hoe klinkt dat? Misschien lijkt ‘ie vrij hard als je hem zo op papier ziet staan. Maar toch is dit hoe veel leiders nog steeds handelen. We noemen het ook wel transactioneel leiderschap. Of het nog van deze tijd is? Nee. Wij vertellen je waarom. En hoe je dit 180 graden kunt draaien.

Wat is transactioneel leiderschap?

Transactioneel leiderschap. Leiderschap op basis van een transactie. Jij geeft mij dit, ik geef jou dat.

Het is een ouderwetse vorm van leiderschap die ervan uit gaat dat medewerkers alleen gemotiveerd kunnen worden door straf en beloning. Het is als het ware een ruil die gebaseerd is op een zakelijke overeenkomst.

De leider weet wat er moet gebeuren en communiceert dit met de medewerkers. Hij heeft de touwtjes in handen. Hij legt uit wat hij van hen verwacht. Vervolgens staat hier een beloning tegenover. De leider betaalt hen voor hun werk.

Bij transactioneel leiderschap staan de leider en de organisatie voorop. De leidinggevende richt zich alleen op de taak die uitgevoerd moet worden. De medewerker wordt enkel met de beloning gemotiveerd.

Als hij of zij zijn taken behaalt, staat daar iets extra’s tegenover. De taken staan centraal, de medewerker is er slechts om deze uit te voeren.

Krijg je al een bittere smaak in je mond? Wij wel. Dat moet toch anders kunnen.

Waarom transactioneel leiderschap niet van deze tijd is

Denk je nu: maar leiderschap is soms ook hard optreden? Daar heb je een punt. Dit hoort er soms bij. Maar leiderschap is ook: loslaten, overdragen, uitdagen.

Transactioneel leiderschap zorgt voor weinig uitdaging. Een voorbeeld: je gooit de bal naar de hond. De hond pakt de bal. De hond krijgt een snoepje. De volgende keer volgt de cirkel opnieuw. Je gooit de bal. De hond weet: als ik hem pak, krijg ik een snoepje. Dus: hij pakt de bal.

Zo gaat dit ook met transactioneel leiderschap. Als de medewerker zijn taak voldoet, krijgt hij een beloning. Dat weet hij. Maar de uitdaging en ontwikkeling ontbreekt.

Je bent op zoek naar leiderschap dat inspireert. Als je jouw medewerkers prikkelt, ontstaat er groei. En dat komt jouw bedrijf ten goede. Transactioneel leiderschap is dus niet meer van deze tijd. Maar wat dan wel?

Maak kennis met coachend leiderschap

Het antwoord op transactioneel leiderschap: maak kennis met coachend leiderschap. Een wereld van verschil en máákt daadwerkelijk het verschil. Zowel voor jouw medewerkers als jouw organisatie. Want: jouw medewerkers zíjn je organisatie.

De prestaties van jouw onderneming worden bepaald door jouw medewerkers. Zij zorgen uiteindelijk voor de groei van jouw bedrijf. Dus hoe laat je jouw bedrijf groeien? Door je medewerkers te laten groeien.

Klinkt logisch toch. Toch is het nog niet zo vanzelfsprekend. Veel leiders acteren nog steeds op basis van beloningen. Maar de vraag is: ben je dan een leider of een manager?

Iemand die de boel regelt in makkelijke tijden is een manager. Iemand die de boel regelt in moeilijke tijden is een leider. Zie jouw team en onderneming als een diamant. Het kost druk om diamanten te maken.

Met de juiste druk krijg je de mooiste diamanten. Geef je een keer te veel of te weinig druk, dan spat de diamant uit elkaar.

Een echte leider weet genoeg druk te geven om zijn team tot een diamant te laten vormen. Niet alles ligt in je eigen handen. Je moet om kunnen gaan met tegenslagen en moeilijke tijden. Daar ontstaan de echte leiders.

Verplaats je in de ander

Bij coachend leiderschap laat jij je team ontwikkelen om zo de mooiste diamant te ontwikkelen. Ofwel: optimale prestatie. Belangrijk is dat jij je medewerkers leert begrijpen. We hanteren bij coachend leiderschap vier stappen:

  1. Vraag
  2. Verplaats je in de ander
  3. Verdiep
  4. Verbind

Een goede leidinggevende is geïnteresseerd in zijn medewerkers en wil hun mening horen. Met als doel dat jouw medewerkers uiteindelijk zelf de energie krijgen om hun doelen te bereiken.

Vergeet transactioneel leiderschap

Wil je je team prestaties verbeteren? Begin bij jezelf. Tibor is een business coach en leiderschapscoach. Ben je klaar voor een confrontatie met jezelf en durf je eerlijk in de spiegel te kijken? Dan zijn wij een match. Meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Schrijf je eerst in voor onze nieuwsbrief:

Of kies direct voor coaching door Tibor.nl:

BOEK WINST OP ALLE FRONTEN_

"Mijn team en vrienden denken dat ik super slim ben (ben ik niet). Dat komt door de emails van tibor (en ze hebben geen idee dat die bestaan)."
- Een subscriber van tibor.nl

*Je kunt je op elk moment uitschrijven met 1 klik als het je allemaal te veel wordt Powered by ConvertKit

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *