van werkdruk naar werkplezier

Van werkdruk naar werkplezier

Gooi alle soorten verzuim op de werkvloer op één hoop en je ziet dat 36% te herleiden is naar een te hoge werkdruk resulterend in stressklachten. Een hoge werkdruk ontstaat wanneer er meer van je verwacht wordt binnen bepaalde tijd, dan jij eigenlijk aankunt.  

Voor 1,2 miljoen werkende Nederlanders was die hoge werkdruk de reden dat burn-outklachten zich ontwikkelden. In totaal werden er 9,4 miljoen verzuimdagen geregistreerd puur en alleen afkomstig uit werkdruk.

In dit artikel vertellen wij je waarom werkdruk weinig zegt over de hoeveelheid werk maar meer over jouw competenties bij het omgaan met werkdruk. Na het lezen veranderd jouw werkdruk in werkplezier.

Wat is werkdruk?

Druk, druk, druk. Wij zijn er maar wat graag heel druk mee. De gemiddelde kantoorbaan waar incompetent leiderschap maakt dat werknemers overspannen raken. De dagelijkse praktijk voor miljoenen werkenden maar wat is werkdruk nu precies?

Het recept voor werkdruk is eenvoudig. Werknemers die te veel hooi op de vork nemen of toebedeeld krijgen en die dan de vork te lang blijft dragen. Je hebt al gelezen over het aantal burn-outklachten dat dit opgeleverd heeft, en kunt zelf ook wel bedenken dat dit de algemene gezondheid niet bevorderd.

Werkdruk is niets meer dan een disbalans die ontstaat tussen de werkzaamheden van een medewerker en zijn vermogen om deze goed uit te voeren. Een competent persoon kan prima een extra taak op zich nemen. Werkdruk heeft niets te maken heeft met de hoeveelheid taken, maar veel meer met de competentie als werknemer.

En hier zit de crux. Hoe beter jij met werkdruk kunt omgaan, des te minder druk je zult ervaren. Tibor helpt je bij het regelen van je shit voor meer rust in je hoofd. Want zeg nou zelf gedoe is klote toch.

Oorzaken en gevolgen van werkdruk

Symptoombestrijding bij werkdruk is als het slikken van paracetamol bij hoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is 9 van de 10 keer een tekort aan vocht. Een groot glas water helpt beter dan de symptoombestrijding in pil-vorm.

De oorzaak van een hoge werkdruk kan veel oorzaken hebben:

  • Te veel hooi op je vork
  • Je collega’s die zeiken
  • Privéproblemen die je onbewust bij je draagt

Een beetje werkdruk is niet erg, blijf je langdurig niet luisteren naar de signalen van jouw lijf dan trekt het lichaam vanzelf aan de noodrem.

Hoe je krijgt wat je wilt: werkplezier

De Nederlandse mentaliteit van het ‘mouwen opstropen, mond dicht en een tandje erbij’ is de reden dat velen uitvallen met burn-out klachten.

Maar wat graag werken we harder, zonder de juiste prioriteiten te stellen bij wat je doet. Het gevolg? Je loopt als een kip zonder kop rond en verliest alle focus in het leven.

Het geheim om werkdruk in werkplezier te doen veranderen? Stop met harder werken en leer je prioriteiten te stellen.

Wil je meer weten of meer leren van tibor.nl. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

BOEK WINST OP ALLE FRONTEN_

"Mijn team en vrienden denken dat ik super slim ben (ben ik niet). Dat komt door de emails van tibor (en ze hebben geen idee dat die bestaan)."
- Een subscriber van tibor.nl

*Je kunt je op elk moment uitschrijven met 1 klik als het je allemaal te veel wordt Powered by ConvertKit

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *