Tibor en Ray

Transformationeel leiderschap: straal vertrouwen uit

Medewerkers motiveren met geld in ruil voor hun werk. Een simpele ruilactie die de relatie tussen werknemer en werkgever zou verklaren. De vraag is of deze gedachte nog past in de 21e eeuw. Je kunt hem zelf al invullen: nee.

We vergeten namelijk een belangrijk aspect: de intrinsieke motivatie van de medewerker. Het idee dat jouw medewerkers machines zijn die hun werk enkel en alleen uitvoeren voor een beloning. Bah. Doen wij niet aan. Het is een achterhaalde denkwijze die je medewerkers vooral erg te kort doet.

Bij transformationeel leiderschap geloof je juist in het beste van je medewerkers. Je daagt hen uit om alles uit zichzelf te halen en geeft ze het vertrouwen dat ze dit kunnen.

Wat is transformationeel leiderschap?

Even resumé. Transformationeel leiderschap. Een hele mond vol, maar het begrip zegt je misschien weinig.

Ontleden we de term, dan komen we op het woord transformatie. Een gedaanteverandering, volgens de Dikke van Dale. Plakken we hier leiderschap aan vast, dan hebben we het dus over leiders die aanzetten tot verandering.

Check. Dat zegt ons veel meer. In plaats van een leider die enkel taken geeft in ruil voor een beloning, ben je een leider die uitdaagt. Die het onderste uit de kan haalt van zijn medewerkers. Niet alleen voor zijn eigen bestwil, maar voor de ontwikkeling van de werknemers.

Een leider die aanzet tot verandering

Leuk zo’n motiverende leider. Maar hoe word je er één? Met coachingsvaardigheden. Bij Tibor geloven we niet in delegeren. We geloven in de kracht van eigen medewerkers om te ontwikkelen.

Coachend leiderschap focust zich op de eigen motivatie van de medewerker. Waar wil hij of zij zich in ontwikkelen? Wat zijn hun eigen principes en belangen?

Als leider is het vermoeiend om de touwtjes continu in eigen handen te houden. Veel liever geef je die touwtjes aan een ander. Vertrouwen is hierbij het sleutelwoord.

Door je medewerkers het idee te geven dat ze het zelf kunnen, zullen ze hun taken serieus nemen. En misschien nog beter: verantwoordelijkheid pakken en nadenken over nieuwe ideeën. Zo kun je er niet alleen op vertrouwen dat de touwtjes in goede handen zijn, maar krijg je zelfs extra input en energie om doelen te bereiken.

Transformationeel leiderschap in vier stappen

Transformationeel leiderschap staat voor begeleiding en aanmoediging. Coachen is het sleutelwoord bij transformationeel leiderschap. En dat hoeft niet moeilijk te zijn. Kijk maar eens naar deze 4 V’s:  

  1. Vraag. Toon interesse in je medewerkers en vraag ook om in mening. Kom erachter waar hun passie ligt of wat ze misschien zouden willen veranderen.
  2. Verplaats je in de ander. Ga eens letterlijk en figuurlijk in iemands schoenen staan. Bekijk de situatie van een ander standpunt. Waarschijnlijk dat je iemands beweegredenen dan veel beter begrijpt.
  3. Verbind. Verbinding wordt steeds moeilijker in een wereld voor technologie en digitale ontwikkelingen. En dan hebben we het over menselijke verbinding. Niet over WiFi. Zoek naar raakvlakken, toon ook interesse in het privéleven.
  4. Verdiep. Zorg voor concrete doelen om de vooruitgang te monitoren. Coachen is een proces. Door dit proces meetbaar te maken, blijf je nieuwe stappen nemen.

Stap uit je comfortzone

Niemand zei dat transformationeel leiderschap makkelijk is. Het vereist vertrouwen. Van jou als leider, maar ook van jouw medewerkers.

De 4 V’s nemen je aan de hand. Maar uiteindelijk moet jij als leider de eerste stap zetten. Eng om in het diepe te springen? Dat is het ook.

Bij Tibor helpen we je graag bij transformationeel leiderschap. Hoe? Niet door als een cheerleader aan de zijlijn te staan. We geven keiharde lessen. Soms misschien té hard. Maar wij geloven dat dat jou gaat helpen in jouw missie: het worden van een betere leider. Klaar voor de eerste stap? Neem contact met ons op om te kijken of je er écht klaar voor bent.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *