Leiderschapskwaliteit ontwikkelen

Geboren leiders bestaan niet. Ooit een kind een land, multinational of een MKB-bedrijf zien leiden? Leiderschapskwaliteiten ontwikkel je gedurende leven.

En er wordt nogal wat gevraagd van leiders vandaag de dag. Visie, sturing, planning en organisatie.

Gelukkig zijn al die leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen. Meer leiden, minder lijden én een leuker leven.

Wat zijn leiderschapskwaliteiten

Leiderschapskwaliteiten zijn specifieke kwaliteiten die iemand tot een goede leider maken. Niet alleen op papier maar juist in de praktijk. Goeie plannen maken kan iedereen maar het uitvoeren, liefst volgends planning, is een tweede.  

Om die plannen van papier naar de praktijk te vertalen maken leiders gebruik van verschillende leiderschapsstijlen. Hiervoor zijn er tientallen smaken en methodes waaronder het empathische coachend leiderschap waarmee leiders het gedrag van hun medewerkers op een effectieve manier kunnen beïnvloeden.

Het gereedschap, de vaardigheden en het vermogen om gedrag te motiveren en sturen zijn kwaliteiten die goede leiders bezitten. Nu we genoeg lulkoek bingotermen gehad hebben.

Een goede leider is geen lul. Een leider kan er prima een hebben, maar het zijn van een lul is geen leiderschapskwaliteit. Wees geen lul.

Leiderschap herken je aan:

  • Een open geest
  • Hun daadkrachtig handelen
  • Focus op het ontwikkelen van anderen
  • Een luisterend oor en oog voor strategie

Hoe ontwikkel je leiderschapskwaliteit

De beste manier om leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen is door middel van coaching en mentoring. Coaching biedt leiders een platform om na te denken over hun sterke en zwakke punten, terwijl mentoring leiders helpt hun vaardigheden op te bouwen door een ervaren mentoren te raadplegen.

Dit gaat je helpen, de beruchte én soms pijnlijk scherpe tips die ik deel met meer dan 8000 ondernemers.

 


Leiderschap ontwikkelen? Tibor

Tibor is er niet voor consultgesprekken waarbij jouw handje wordt vastgehouden.  Zoek je een coach voor leidinggevenden die je vrijblijvend zijn zienswijze geeft op jouw leven en jouw leiderschap en die zich lekker supportive opstelt, dan is Tibor een extreem slechte match met jou. Doe het niet. Zoek iemand anders.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *