Krijg grip op je cirkel van invloed en stop met klagen

Iedere minuut dat je klaagt, gooi je 60 seconden weg om iets aan de situatie te veranderen.

Klagen is tijdsverspilling. Verspilling omdat je in die tijd ook proactief kunt handelen om het probleem aan te pakken. Verspilling omdat het waarschijnlijk situaties zijn waarop je geen invloed hebt.  

Klaag je veel, dan heb je jouw cirkel van invloed niet op orde. Je wordt geleefd in plaats van dat je het heft in eigen hand neemt. Het resultaat? Stress, frustratie, zorgen, ergernissen.

Lees daarom hieronder wat jouw cirkel van invloed (en betrokkenheid) is en hoe je deze effectief kunt inzetten. Dat geeft een hele andere kijk op dat geklaag.

Maak kennis met de cirkel van invloed en betrokkenheid

Laten we beginnen met een kort voorbeeld.

Je bent op het werk. Buiten giet het van de regen, je collega heeft een ochtendhumeur en je hebt net een vervelende mail gehad. De vraag is hoe je hierop reageert.

Ons eerste instinct handelt waarschijnlijk reactief. Ofwel: je laat je negatief beïnvloeden door de gebeurtenissen om je heen. Wat een klote dag.

Hier zoomen we dieper op in. Er gebeurt hier namelijk iets herkenbaars: je geeft de touwtjes uit handen. Je laat je omgeving je gedrag bepalen. Je wordt gefrustreerd. Ergert je aan de situatie om je heen.

In dit geval toon je een gebrek aan persoonlijk leiderschap. Gedoe leidt af van wat echt belangrijk is. Of beter gezegd: je richt je vooral op je cirkel van betrokkenheid.

Wat is de cirkel van betrokkenheid?

Alle aspecten in je omgeving waar jij je ‘betrokken’ bij voelt, vallen in je cirkel van betrokkenheid. Dit kan van alles zijn; het weer, je familie, je gezondheid, maar ook een simpele treinstoring of file.

Het zijn omstandigheden waarbij jij je emotioneel betrokken voelt. Gebeurtenissen die invloed hebben op jou als persoon of bepalen hoe je ergens op reageert. Maar het zijn vooral omstandigheden waar je precies geen invloed op hebt. Nul controle. Hoe hard je je er ook aan stoort, je kunt ze niet veranderen.   

Regen? Geen invloed op.

File? Geen invloed op.

Ochtendhumeur van een collega? Geen invloed op.

Jouw cirkel van betrokkenheid zorgt vooral voor heel veel kopzorgen. Kopzorgen zonder dat je er ook maar iets voor terugkrijgt. Stop met energie stoppen in je cirkel van betrokkenheid. Je hebt er namelijk geen ene bal aan.

Waar je wel grip op hebt: de cirkel van invloed

In jouw cirkel van invloed bevinden zich alle aspecten waar je wel invloed op uit kunt oefenen, namelijk jouw eigen gedrag. Je staat nog steeds in contact met jouw cirkel van betrokkenheid, maar je besluit om je hier niet negatief door te laten beïnvloeden. Je neemt de controle terug over je eigen leven. Je toont persoonlijk leiderschap.

Door je te focussen op je cirkel van invloed word je proactief. Je reageert niet meer reactief (door je te laden leiden door de omgeving), maar je neemt verantwoordelijkheid in die situatie.

Regen? Neem een paraplu mee.

File? Fix die telefoontjes die je nog moest doen.

Ochtendhumeur van een collega? Haal een extra bak koffie.

Voorkom dat je slachtoffer wordt van je eigen omgeving en richt je op zaken waar jij wel invloed op hebt.

Laat je cirkel van invloed groeien

Om meer vanuit je cirkel van invloed te handelen, is het belangrijk dat je jouw cirkel van betrokkenheid kunt accepteren. Zodat je vervolgens meer tijd en energie hebt op je te focussen op jouw cirkel van invloed.

Erken dat bepaalde situaties buiten je controle liggen.

Accepteer dat bepaalde situaties buiten je controle liggen.

Laat de situaties los die buiten je controle liggen.

Focus je op zaken die wél in je controle liggen.

Focus jij je meer op jouw cirkel van invloed, dan zul je meer geluk ervaren. Rust in je kop. Zaken op orde.

Ga zelf achter het stuur zitten

Focussen op jouw cirkel van invloed klinkt makkelijk. Is het meestal niet.

Bij Tibor.nl helpen we je daarmee. Prioriteren is stap één. Wat is nu echt belangrijk? Direct afrekenen met al dat ‘gedoe’ van jouw cirkel van betrokkenheid en de focus leggen op winnen? Schrijf je dan in voor een van onze coachtrajecten.

BOEK WINST OP ALLE FRONTEN_

"Mijn team en vrienden denken dat ik super slim ben (ben ik niet). Dat komt door de emails van tibor (en ze hebben geen idee dat die bestaan)."
- Een subscriber van tibor.nl

*Je kunt je op elk moment uitschrijven met 1 klik als het je allemaal te veel wordt Powered by ConvertKit

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *