Je weet dat het uiteindelijk maar om één ding gaat: gelukkig zijn.
Natuurlijk moeten we hard werken, moeten we doorzetten, maar dat is slechts een middel. Want wat doet dat er allemaal toe als je er niet van kunt genieten?
Hoe makkelijk dat in theorie klinkt, zo lastig is het in de praktijk.
Je werk, je gezin, je gezondheid, deadlines, rekeningen, projecten, vrienden…
We racen van hot naar her, onze agenda’s zitten bomvol en we worden wakker met een inbox die overloopt. Dan is het soms lastig om de touwtjes in handen te houden.
Als je niet oppast, ben je een hele tijd keihard aan het rennen om er vervolgens achter te komen dat je:
- Niks hebt meegekregen van de reis
- Op een plek bent uitgekomen waar je helemaal niet wil zijn
In dit artikel krijg je advies uit het echte leven om dat te voorkomen.
Advies van 8 mensen die – elk op een heel andere manier – én top prestaties hebben neergezet, én genieten van de reis en bestemming.
Gelukkig zijn: Ontdek je drijfveren en doorbreek je blokkades
Ik ben in Nederland en België voor jou op zoek gegaan naar de beste coaches, de beste top-sporters en de beste ondernemers.
Mannen en vrouwen die niet alleen mooi kunnen praten over drijfveren, blokkades en geluk, maar die hun inzichten daadwerkelijk in de praktijk hebben toegepast.
Ik heb ze allemaal dezelfde 3 vragen gesteld over geluk. Zodat je vanuit verschillende hoeken antwoorden krijgt op dezelfde kernvragen.
En je zo misschien wel (nóg) gelukkiger door het leven gaat…
Dit artikel/boekje is geschreven door:
Hoofdstuk 1: Feeling Alive
Eelco Smit (Nr. 1 business coach in NL & auteur van twee bestsellers)
Hoofdstuk 2: Het Grotere Geheel
Bart van den Belt (Freelancer of the year, coach, trainer en schrijver)
Hoofdstuk 3: Je Identiteit
Edith Bosch (Olympisch atlete, wereldkampioen, winnaar expeditie Robinson, schrijfster)
Hoofdstuk 4: Overwinnen van Angst
Lucia Allende (Internationaal onderneemster, investeerder & oprichtster diverse stichtingen)
Hoofdstuk 5: Liefde
Truus Druyts (Bekende Belgische: Actrice, Presentatrice, singer/songwriter & Trainer)
Hoofdstuk 6: Samen Groeien
Joost Callens (CEO Durabrik group)
Hoofdstuk 7: Je ‘Waarom’
Riad Farhat (‘The Other Businessman 2014″ eigenaar 10 bars in Amsterdam)
Hoofdstuk 8: Je Missie
Ton Olgers (mijn papa)
[thrive_leads id=’2341′]
Hoofdstuk 1: Feeling Alive
Eelco is schrijver van twee bestsellers: ‘Boek voor mannen’ en ‘De regels van het spelletje’. Eelco is personal coach & business coach voor ondernemers en executives, die het maximale uit zichzelf willen halen. Mensen laten doen waar ze voor gemaakt zijn. Dat is zijn drijfveer. Zijn tevreden klanten bestaan uit DGA’s, top-managers van multinationals en zelfstandig ondernemers.
Boek een 100% vrijblijvende afspraak bij Eelco
1. Eelco, wat drijft een mens?
Overleven. Dat drijft een mens. Overleven betekent fysieke en sociale pijn vermijden en fysiek en sociaal plezier zoeken. Wanneer ben je hiertoe goed in staat? Als je de volgende 3 zaken voor elkaar hebt
1. Autonomie
- Leven naar je eigen kernwaarden en jezelf kunnen blijven vernieuwen als je kernwaarden veranderen.
- De macht hebben om pijn te vermijden en plezier te beleven. Being in control.
2. Bekwaamheid
- Gezond zijn. Een veilige omgeving voor jezelf kunnen creëren.
- Ergens goed in zijn waarmee je van waarde bent voor je omgeving
3. Connectie
- Een goede connectie hebben met de mensen om je heen.
- Jezelf onderdeel voelen van de natuur en het grotere geheel.
Het hele leven wordt je getrokken en gedreven door je behoefte aan autonomie, bekwaamheid en connectie.
2. Wat blokkeert een mens?
Een verkeerd zelfbeeld en/of een verkeerd wereldbeeld. Waanideeën. Misinformatie. Met andere woorden: een gebrek aan bewustzijn en/of een gebrek aan lef.
Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest.
3. Wat maakt een mens gelukkig?
Een correct zelfbeeld, een correct wereldbeeld en het lef om daar naar te handelen.
Pijn zo veel mogelijk vermijden, met afwisseling de juiste dosis plezier zoeken maar ook op het juiste moment fysieke en sociale pijn durven lijden als deze pijn lijdt tot groei en vernieuwing.
Wat je gelukkig maakt is in ieder geval niet naar de zin van het leven zoeken. Die is er niet. De zin van het leven is leven.
Wat we allemaal willen is ons levend voelen. Feeling alive.
Samen wedstrijdjes winnen. Dat is wanneer autonomie, bekwaamheid en connectie tegelijkertijd beleefd worden. Dat is echt voelen dat je leeft. Dat is geluk.
Bestel Eelco’s Boeken hier
Ga naar Eelco’s site en maak een afspraak
Hoofdstuk 2: Het Grotere Geheel
Bart is oprichter van de Zakelijk Succes Academy en auteur van de boeken ‘Fluitend Veranderen’ en ‘Lanceer je bedrijf’. In 2014 is hij uitgeroepen tot ‘Freelancer of the year 2014’. Naast business coach en auteur is Bart spreker en trainer op het gebied van verandermanagement en persoonlijk leiderschap voor diverse organisaties.
1. Bart, wat drijft een mens?
Onbewust, niet gekozen gedrag dat wordt gestuurd door het vermijden van pijn en het verkrijgen van plezier. Of, in sociale context, het vermijden van afwijzing en het verkrijgen van erkenning.
Wat we associëren met die pijn, plezier, afwijzing of erkenning is afhankelijk van wat ons is aangeleerd.
Toch is dit antwoord vanuit de rol van gedragstrainer niet helemaal sluitend. Ik geloof namelijk dat we meer zijn dan onze kennis, vaardigheden en gedrag.
Onderaan de streep zijn wij als mens allemaal op zoek naar verbinding en liefde; daar zijn we voor gemaakt. We willen verbinding met elkaar en onderdeel zijn van Het Grotere Geheel.
Onze innerlijke zoektocht naar verbinding met dat ‘Grotere Geheel’ is wat ons drijft om te blijven zoeken naar een waarheid die niet direct zichtbaar is.
2. Wat blokkeert een mens?
Angst. De angst om afgewezen te worden. Om niet te voldoen. Om te falen. De beroemde Amerikaanse dichter Mark Twain zei ooit: ‘Moed is niet de afwezigheid van angst, het is handelen ondanks de angst’. Een prachtige quote.
Wanneer je angst groter is dan je drijfveer blokkeer je. Je zou kunnen zeggen dat de mate waarin het je lukt om te handelen ondanks je angst, één op één gelijk staat aan de mate waarin je successen bereikt.
3. Wat maakt een mens gelukkig?
Mijn vader is ruim 35 jaar een succesvol fotograaf geweest. Heeft altijd zijn dromen geleefd, onder ander doordat hij parachutist was met een wingsuit. Vijf jaar geleden kreeg hij een dissectie aan zijn aorta en was het kantje boord.
In de afgelopen vijf jaar heeft hij gerevalideerd en gevochten om de persoon te worden die hij daarvoor was. Om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat hij nooit meer de oude zou worden.
“Wat is geluk?” vroeg ik hem een paar weken geleden. Zijn antwoord was: “Als je gemiddeld je leven een 7 kan geven mag je al heel blij zijn. Volgens mij is dat geluk. Accepteren dat het niet permanent een 9 of een 10 hoeft te zijn”.
We leven op dit moment in een wereld waarin het lijkt alsof alles draait om je dromen verwezenlijken, succesvol worden of in ieder geval niet onder doen voor een ander. Onze generatie is geneigd om alles tegelijkertijd te willen.
Feit is alleen: het kan niet allemaal. Je kunt niet permanent je geluk op een 9 of een 10 houden. Zo is het leven niet. En dat is maar goed ook, anders zou er geen groei zijn. Het is volgens mij prachtig als we ons leven gemiddeld een 7 of een 8 kunnen geven. Afgewisseld met ups en downs. Dat houdt het leven interessant.
Hoofdstuk 3: Je Identiteit
Reserveer Edith’s boek hier
Boek Edith als spreker of voor een clinic
Hoofdstuk 4: Overwinnen van Angst
Lucia is begonnen in de mode: Ze heeft het luxe merk CH Carolina Herrera in de Benelux geïntroduceerd en eigen winkels geopend voor het merk. Ook heeft ze diverse conceptstores geopend in Nederland, België en Frankrijk.
Daarnaast is Lucia vastgoed investeerder en co-founder van de stichting Entrepreneura waarmee ze jonge creatieve mensen helpt met het opzetten van hun start-ups.
http://www.luciaallende.com/
1. Lucia, wat drijft een mens?
Voor velen van ons begint het met geld, macht, status, familie, liefde, een eigen bedrijf, etc….(hebzucht voor onszelf)
Het vervelende is dat zodra je deze doelen hebt weten te bemachtigen, je ontdekt dat je niet tevreden bent. Dat je meer wil. Meer ontwikkelen, meer leren, misschien nóg meer geld…
Conclusie: We zijn opzoek naar voldoening en goedkeuring. In het begin vooral gericht op onszelf, later meer gericht op anderen.
Mijn drijfveer op dit moment is iets kunnen achterlaten waar mijn nakomelingen van kunnen leren.
2. Wat blokkeert een mens?
Mislukking, onzekerheid, angst.
De meeste mensen zijn bang voor wat ze niet kennen, de angst voor het onbekende is groter dan zijzelf.
De beste remedie tegen angst: ontwikkel jezelf door te studeren, je te laten coachen, te zoeken naar een mentor, ect. En vervolgens: bang zijn en er tóch voor gaan.
Bepaalde gebeurtenissen kunnen er voor zorgen dat we tijdelijk blokkeren. De dood van een geliefde. Zakelijk falen. Relaties die eindigen. Dingen waardoor je bang wordt.
Maar voor mij is het net als spreken voor grote groepen: het is doodeng maar hoe vaker je het doet, des te sneller je over je angst heen bent. Des te sneller je blokkade wordt opgeheven.
Samenvattend: groeien, veel oefenen en een beetje lef.
3. Wat maakt een mens gelukkig?
Succes nastreven, bezittingen, familie, anderen helpen, speciale momenten.
We moeten alleen beseffen dat alles verbonden is met elkaar. Het een is zinloos zonder het ander.
Zonder een doel of drijfveer zijn er geen ook geen geluksmomenten.
Het volgen van je eigen IK maakt een mens gelukkig. Het maakt niet uit wat je doet, met wie of voor wie… Zolang je doet wat je eigen IK graag wil.
Lucia’s site
Entra Foundation
Hoofdstuk 5: Liefde
Truus Druyts (BE) heeft ruim 25 jaar expertise als actrice en presentatrice voor Belgische televisie. Ze is singer-songwriter, motivational speaker en columnist. Als coach en trainer heeft ze niet alleen een eigen praktijk en methode, maar heeft ze ook een eigen radioprogramma op JOE fm. Elke zondagavond van 8 tot 11 lepelt ze powertools binnen in Vlaanderen met haar inzichten, humor, kracht en kwetsbaarheid. Ze begeleidt jaarlijks maatschappelijk kwetsbare vrouwen: 80% van deze groepen laten de kansarmoede voorgoed achter zich.
1. Truus, wat drijft een mens?
Liefde. We worden voortgestuwd door fysieke behoeften, honger, dorst, slaap, door emoties, trauma’s, woorden die ooit iemand heeft gezegd – of net niet heeft gezegd. Maar de drijfveer is uiteindelijk altijd: liefde.
Wat is het enige dat telt op de allerlaatste momenten van ons leven?
Dat er iemand bij je is. Dat iemand je hand vasthoudt. Die je zegt dat het goed is, dat jij goed bent, vol aandacht en veilige warmte.
Liefde.
2. Wat blokkeert een mens?
Gebrek aan liefde.
De relatie met jezelf is de blauwdruk voor elke andere relatie in je leven. De kwaliteit van je leven is een rechtstreekse afspiegeling van de kwaliteit van je gedachten.
Op het ogenblik dat we zonder liefde met onszelf om gaan, wordt het onmogelijk om liefde aan anderen te geven, of zelfs te ontvangen van anderen.
Waarom zou je geloven dat een ander aan jou wil geven waartoe jezelf niet bereid bent?
Onmogelijk om liefde te ervaren als je de hele tijd focust op de afwezigheid er van. Je kan geen citroenen in de grond stoppen en verwachten dat er aardbeien zullen groeien.
3. Wat maakt een mens gelukkig?
De ervaring van liefde.
In al zijn facetten en lagen. Op alle gebieden die het leven rijk is.
In het besef dat de grote opdracht in dit leven samen te vatten is in twee onnozel korte zinnetjes:
Be you. Get happy.
En dat je daar alleen antwoord op kan geven door liefde als grondtoon in elk woord ervan op te nemen.
Door je te realiseren dat je volstrekt uniek bent, dat jij nooit nog in de menselijke geschiedenis opnieuw zal gebeuren. Dat jij nooit eerder gebeurd bent en dat het nooit nog exact zal gebeuren als nu, met dezelfde talenten, inzichten, voorkeuren.
En dat kunnen delen met die ene, schijnbaar dezelfde ziel maar met een andere naam.
Liefde.
Hoofdstuk 6: Samen Groeien
Joost Callens is gehuwd, vader van 3 zonen, afgestudeerd als licentiaat in de Toegepaste Economische Wetenschappen en in de Vastgoedkunde. Gestart als bouwadviseur in het familiebedrijf Durabrik.
Binnen Durabrik het volledige traject van bouwadviseur over commercieel directeur doorlopen, tot uiteindelijk CEO van de Durabrik Group en Voorzitter van de Raad van Bestuur. Verder ook Voorzitter van de Confederatie Bouw Woningbouwers, en lid van verschillende Raden van Bestuur. Schrijver van het boek: De Kwetsbare Leider.
http://www.joostcallens.be/
1. Joost, wat drijft een mens?
De kern van het bestaan is terug te brengen op het woord “groei”. Groei van kleins af tot op vandaag: groeien zowel in gestalte, intellectueel, als persoon en als mens, groeien in ervaringen. En tot op vandaag streven naar een permanente persoonlijke groei.
Ikzelf wil ook andere mensen aanzetten en als het ware besmetten in deze groei. Zo wil ik hen mee betrekken in de ervaringen die ik zelf in mijn persoonlijke groei heb opgedaan. Misschien kan het hen ook helpen, net zoals mij, in hun persoonlijke ontwikkeling.
Mijn uiteindelijke doel is om de wereld op die manier een betere plek te maken, met meer evenwicht, maar evengoed binnen ons bedrijf, mijn vrienden, mijn gezin iets in beweging te zetten.
2. Wat blokkeert een mens?
Ik denk dat mensen vooral geblokkeerd worden door angst. Angst is soms een goede raadgever, maar vaak ook een blokkerend gegeven: om iets niet te doen, om niet in beweging te komen.
Mensen zaaien ook vaak angst, voeden die vanuit hun woorden, en zorgen er zo voor dat mensen individualistisch worden. Dit botst met mijn drijfveer om dingen samen te doen.
Nochtans is het vaak door de angst in de ogen te kijken dat je ze kan overwinnen.
Mijn jongste zoon heeft een beperking waardoor hij extra zorg behoeft. Als ik vanuit de angst daarnaar toe kijk, dan werkt dat verlammend.
Maar als ik kijk naar de speciale gaven die hij heeft, en de vordering die hij maakt, hoe klein ook, dan voel ik evengoed intens geluk.
3. Wat maakt een mens gelukkig?
Geluk zit voor mij in de kleine dingen van het leven: in de glimlach van elke dag, in de steun van anderen, in het vertrouwen van mensen, in de onvoorwaardelijke liefde die je ontvangt, in de hand op je schouder en de intense knuffel. In zoveel kleine niet materiële dingen.
Bestel Joosts Boek: De Kwetsbare Leider
http://www.joostcallens.be/
Durabrik.be
Hoofdstuk 7: Je ‘Waarom’
Riad heeft al in de esquire gestaan en is uitgeroepen tot ‘The Other Businessman’. Mede-oprichter en eigenaar van inmiddels 10(!) top-tenten in Amsterdam die allemaal in het top segment scoren op de vele recensie sites. Hippe cocktails drink je in Henry’s Bar, voor kreeft en burgers ga je naar Smokin Barrels, voor gin tonics en pizza ga je naar Eddie Spagetthi en als je toch wat anders wil dan vind je dat wel in een van de andere restaurants of cafe’s van Riad. Het doel van een eigen hotel met fantastische horeca komt steeds dichterbij. Hij wordt geroemd hoe hij een heel stadsdeel op de kaart heeft weten te zetten en iedereen vraagt zich af waarom al zijn personeel zo geweldig is..
1. Riad, wat drijft een mens?
Ik denk dat geen mens gelijk is. Dat ieder mens een andere drijfveer heeft. Dus ik vertel hier wat mij drijft als mens.
En dat is bij mij de kick. De kick dat ik iets creëer en dat als ik het gecreëerd heb, dat het dan ook werkt en gewaardeerd wordt.
Daarnaast ben ik natuurlijk ondernemer, ik creëer enerzijds uit creativiteit en anderzijds uit ondernemend oogpunt. Dus het winstoogmerk is ook belangrijk en dat is de andere kant van de kick.
2. Wat blokkert een mens?
Negativiteit. Als je bijvoorbeeld alleen maar negatieve mensen om je heen hebt, dan presteer je direct minder. Dat is ook de reden waarom ik altijd een groep mensen om me heen verzamel die positief zijn, die me motiveren. Want je kan uit alles dat gebeurt, ook tegenslagen, iets positiefs halen.
3. Wat maakt een mens gelukkig?
Ik denk dat je als ondernemer én als mens nooit moet vergeten waarvoor je iets doet. Waarvoor ben je aan het werk? En dan doet het er niet toe op welke manier je je geld verdient. Of je nou ondernemer bent, bij de appie werkt of hele grote bedrijven runt. Zolang je beseft waarvoor je het doet dan zal je gelukkig worden.
Werk om te leven. Besef dat continu.
En als je het geluk hebt dat je zelf kunt kiezen wat voor werk je doet, kies dan iets waar je voldoening uit haalt.
Daarnaast is het belangrijk dat je geluk haalt uit je relaties, je familie en je vrienden. In het begin was dit een valkuil voor mij, ik was te veel bezig met mijn werk en vergat de mensen om me heen.
Als je die balans bewaart kan je daar heel veel goede energie en geluk uit halen.
http://www.maxwellcafe.nl/index.html
http://www.barbasquiat.nl/
http://www.debiertuin.nl/
http://www.henrysbar.nl/
Hoofdstuk 8: Je Missie
Ik kan hier natuurlijk een heel verhaal houden over zijn werk als universitair docent, de boeken die hij heeft geschreven en zijn maatschappijleer methode Seneca. Of de boeken die hij nog gaat schrijven waaronder “een boek waarin ik wil aantonen hoe het Jodendom, de Islam en het Christendom samen één kunnen worden. Als ik dat heb geschreven kan ik langzaam dood gaan.” Ik kan dat allemaal vertellen, maar hij sluit deze lijst simpelweg omdat het mijn papa is. En ik me elke dag gelukkig prijs dat ik naar hem kan luisteren (en hij praat nogal graag).
1. Papa, wat drijft een mens?
Innerlijke kracht. Iedereen heeft een motor in zich die aanstaat. Die motor is bij elk mens uniek en wordt gevormd door onze ervaringen, met name in onze jeugd.
2. Wat blokkeert een mens?
Als we nieuwe situaties met oude patronen proberen op te lossen. Dan loopt onze motor vast.
We moeten leren en ontwikkelen. Groeien. Als je motor is vastgelopen, dan MOET je wel groeien. Dat zal pijn doen, maar daardoor krijg je je motor wel weer soepel lopend.
3. Wat maakt een mens gelukkig?
Als je je innerlijke kracht gebruikt om vorm te geven aan een missie. Die missie kan van alles zijn: zorgen voor anderen, kunst maken, heel goed worden in wiskunde, etc.
Die missie zal uiteindelijk altijd gericht zijn op anderen. Je wil anderen iets laten zien dat alleen jij ziet.
Als je super goed viool kan spelen, dan wil je die volle zaal zich verrukt laten voelen door die muziek die jij al kent, maar zij nog niet.
Dat vormgeven van die missie vertaalt zich zo nu en dan in prestaties. Daar worden we blij van. Maar we worden alleen gelukkig van het feit dat we onze missie kunnen delen met anderen.
Seneca.nu
Ton’s Boek
Weet wie je bent. Werk hard aan je missie. Investeer in groei. Laat je liefde en passie altijd winnen van je angst. En vergeet nooit waarom je het allemaal doet: gelukkig zijn.
Zoals mijn papa al zei: geluk moet je delen. Gelukkig is dat nu makkelijker dan ooit! Klik op een van de twee (of allebei!) de knoppen hieronder en wees degene die geluk verspreidt.
[social_warfare]
BOEK WINST OP ALLE FRONTEN_
"Mijn team en vrienden denken dat ik super slim ben (ben ik niet). Dat komt door de emails van tibor (en ze hebben geen idee dat die bestaan)."
- Een subscriber van tibor.nl
Tibor, ik heb een poosje terug kritisch gereageerd op je facebookpagina, kritisch zijn is goed, kritisch komt voort omdat ieder mens in meerdere of mindere mate een eigen waarheid nastreeft. Als ik bovenstaande adviezen lees begrijp ik meer van jou berichten! Je hebt van thuis veel wijsheid meegekregen en hebt jezelf verder ontwikkeld. Joh, houd je vader in ere, die weet hoe het moet! (gezien vanuit mijn waarheid dan hé) Succes met wat je doet! gr. Fred
Dankjewel Fred en ik zal je compliment doorgeven aan mn vader!
Dat is heel goed om dat te doen Tibor, je bevestigd en onderstreept daarmee de theorie van je vader! (die overigens helemaal klopt naar mijn mening) De missie, onze missie, gericht op de ander! Iets laten zien of horen wat jij al weet en wilt delen! Enne, geheel terzijde, mensen die graag praten hebben meestal ook echt wat te vertellen, te delen, de uitzonderingen daargelaten…
Wat een prachtige verhalen over geluk en als je goed leest denk ik dat ze in de kern hetzelfde zijn.
Bedankt voor dit mooie artikel, ik heb hem gedeeld!
Fijn om te horen Hanita, en dank voor het delen!
Hele mooie afsluiter van Ton.
Bedankt voor het verzamelen van al deze inspiraties van verschillende mensen op hele verschillende vlakken. En wat Hanita zegt, de essentie is bij ons allemaal hetzelfde eigenlijk. En mooi hoe Ton het zegt dat ieder z’n eigen missie heeft, welke dat dan ook is.
Over accepteren dat je leven een 7 is vond ik ook heel mooi, de geluks uitschieters zijn de 10en en de droeve dippen de 1en.
Graag gedaan Volcmar, het was een genoegen om al deze wijsheid te verzamelen.
Dank je wel! Je vader, zijn woorden, zijn bijdrage aan de wereld. Wat ontroerend en mooi! Hij heeft mij geraakt. Geluk is mooi om te delen! Yesss!
Liefs Annemarie
Haa daar zal ‘ie blij van worden als ik ‘m dat vertel Anne!
Ik zie die oogjes nu al glunderen.
Dank voor je reactie!
Hoi, mijn vraag is “waarom gaan we ondanks alles gewoon door met leven en stappen er niet gewoon uit”
Je wordt geboren en bent je hele leven bezig met de worsteling om in leven te blijven om vervolgens toch te sterven, waarom niet meteen de kortste weg nemen. Voor die paar momenten van “geluk”?
Ik weet het, ik doe het zelf ook (nog) niet maar dit is toch de conclusie van ons leven? Je zult wel denken wat negatief, maar zo zie ik dat niet, ik vind dit gewoon de realiteit. Alles dat je geleerd hebt, al je vaardigheden zo moeizaam verkregen, alles echt alles stopt en bestaat niet meer voor jou als je sterft. Ik zie hier de zin niet van in.
Hai S.,
Het Nederlandse woord ‘Zingeving’ leert ons al dat niks per definitie zin heeft.
Dus het klopt wat je zegt.
Het leven heeft geen zin.
Dat moet je er zelf aan geven.
Doe je dat niet, dan blijft het zinloos.
En kun je er inderdaad net zo goed uitstappen.
—
Als wij het eeuwige leven zouden hebben, zouden we er nog minder uithalen dan we nu al doen.
Waarom zou je vandaag je shit regelen?
Waarom zou je vandaag iets bijzonders creëren?
Kan morgen ook nog wel.
Je hebt toch het eeuwige leven.
Wij mensen gedijen bij kaders.
Geef mensen een deadline en ze krijgen opeens van alles voor elkaar.
Wij mensen gedijen bij grenzen.
Wij mensen gedijen bij eindigheid.
En als je op die manier kijkt, zie je dat de dood het beste is dat de mens is overkomen.
Want daardoor haal je meer uit het leven.
—
Nogmaals, het leven heeft geen zin.
Dat moet je er zelf aan geven.
Of niet.
Alles kan. Alles heeft een prijs.
Ikzelf kies er voor om mijn leven zin te geven.
Dat doe ik door:
1. Te genieten.
2. Te bouwen.
Elke dag een beetje.
Tot de deadline.
Boeiend relaas en oh zo herkenbaar in mijn gevecht nadat ik in 2012 alles verloor waar ik 40 jaar voor gewerkt had. Tijd depressief geweest: voor mij hoefde het niet meer.
Inmiddels wonend in de Dordogne de draad weer aan het oppakken en juist de 3 vragen staan al geruime tijd bij mij centraal.
Ik heb inspiratie gekregen en ik ga die inzetten. Ga nu mijn eigen draai geven aan de drie vragen. Dank je wel.
Mooie zomer toegewenst,
Loek Knippels, sociaal-pedagoog, schrijver, theapeut
Wauw wat bijzonder om te lezen Loek.
Je stelt in ieder geval goede vragen aan jezelf, dan komen er tenminste ook goede antwoorden.
Zet ‘m op daar, en geniet van je nieuwe reis.