Persoonlijke groei

De eerste stap om te bewegen, is de beslissing dat je niet wilt blijven waar je nu bent. Je wilt vooruit. Groeien. Je duikt de zelfhulpboeken in op zoek naar de magische formule om jezelf te verbeteren. Maar er is één ding die de zelfhulpboeken je niet vertellen: die magische formule heeft niemand. Want deze bestaat namelijk niet.

Dit betekent niet dat persoonlijke groei niet bestaat. Sterker nog: wij geloven vol overtuiging in persoonlijke groei. We geloven alleen niet dat je dit in zelfhulpboeken gaat vinden. Hoe je dan wel de weg bewandeld naar persoonlijke groei? Dat vertellen we je graag.  

Wat is persoonlijke groei?

Persoonlijke groei. Laten we dit begrip eens onder de loep nemen. Want wat houdt dit nu eigenlijk in?

Je wilt persoonlijk groeien. Ofwel: groeien als persoon. En nee, niet in de lengte. Met persoonlijke groei ben je bewust bezig om het maximale uit jezelf te halen. Dit kan op diverse vlakken: je identiteit, talent, kwaliteit van het leven, realiseren van dromen of je zelfbewustzijn.

Persoonlijke groei is als het ware een paraplu voor diverse aspecten van jouw persoonlijkheid. Je weet dat je meer uit het leven kunt halen. Of dit nu op werkniveau of persoonlijk vlak is. Met persoonlijke groei kun je dus denken aan alle activiteiten die je onderneemt om te werken aan jezelf.

Waarom groei belangrijk is

Klinkt mooi, die persoonlijke groei. Maar het kan ook wat zweverig overkomen. Het vraagt je als het ware om boven jezelf uit te stijgen. In feite is dit ook wat persoonlijke groei inhoudt. Maar laten we dit iets concreter maken.

Want persoonlijke groei is belangrijk. Het helpt je om nieuwe dingen te ontdekken, meer van het leven te proeven. Nieuwsgierig zijn en op zoek gaan naar het onbekende. Stilstaan geeft geen voldoening. Groeien en stappen maken wel.

Om je eigen ‘honger naar meer’ te stillen, is het belangrijk om jezelf te ontwikkelen. Persoonlijke groei geeft je een goed gevoel over jezelf. Het helpt je om meer energie te krijgen en meer uit het leven te halen.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Ik wil een betere ondernemer worden.
  • Ik wil een nieuwe hobby vinden.
  • Ik wil meer rust in mijn leven vinden.
  • Ik wil een betere ouder worden.
  • Ik wil meer van de wereld zien.

Van droom tot doelen

Bij persoonlijke groei is het belangrijk om in kaart te brengen waar jij jezelf graag ziet. Waar zou je jezelf in willen ontwikkelen? Wat zijn jouw dromen en ambities? Wie wil jij als persoon zijn? Je stippelt als het ware een route voor jezelf uit waar jij heen wilt.

Maar hoe bewandel je die weg? Je hebt je eindstation in beeld, maar de weg erheen is nog wat vaag. Maak het simpel. Wat is er nodig om bij het eindstation te komen? Wanneer is het eindstation volgens jou succesvol? Vanuit hier kun je beginnen aan jouw persoonlijke groei.

Zonder doelen, geen vooruitgang. Een doel is een droom met een deadline. Doelen helpen je om je droom concreet te maken. Je weet precies wat er nodig is om je dromen te verwezenlijken en binnen welk tijdsbestek je dit kunt doen.

Om te werken aan deze doelen is het van belang om in kaart te brengen waar je nu staat. Hoe ziet jouw leven er nu uit en waar loop je tegenaan? Als je de huidige situatie hebt beschreven, is de route naar jouw eindstation ineens een stuk inzichtelijker.

Beschrijf het in een plan

Oké, je hebt een begin- en een eindstation inclusief doelen geformuleerd. Tijd om een plan te maken. Een plan voor persoonlijke groei. Hierin beschrijf je:

  1. Doelen
  2. Deadline
  3. Acties
  4. Hulp

De doelen voor jouw persoonlijke groei koppel je aan deadlines. Dit geeft de doelen relevantie. Maar een deadline is niet genoeg. Vaak zijn er meerdere acties nodig – stappen op de route – om bij je einddoel te komen. Deze nodige acties breng je inzichtelijk. Ze vormen als het ware het stappenplan om bij het eindstation te komen.

Niet iedere actie kun je zonder hulp bereiken. Niemand kan alles alleen. Je vergroot de kans op groei als je anderen om hulp vraagt. Trek daarom aan de bel als je er zelf niet uitkomt.

Spiegel nodig?

Er is vaak één struikelblok. Jezelf. Mankementen die je misschien niet ziet omdat je er zelf – letterlijk – te dicht bovenop staat. Een ander ziet dit vaak wel. Sta je stil in jouw persoonlijke ontwikkeling? Dan is de kans groot dat je zelf de grootste hinder vormt.

Bij Tibor helpen we je graag om deze valkuilen te zien. We houden je een spiegel voor. Zijn keihard en eerlijk tegen je. Is dat leuk? Nee. Maar ga jij hierdoor stappen maken? Dat kunnen we garanderen.

Neem contact met ons op voor grote stappen in jouw persoonlijke ontwikkeling. Alleen als je er klaar voor bent.

 


Over de auteur

1 gedachte over “Persoonlijke groei”

  1. Pingback: Kunnen dromen je helpen bij persoonlijke groei en ontwikkeling?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *