bedrijfscoaching

Een Bedrijfscoach: van stuurloze vissersbootjes naar ocean cruisers

Ik ben al jaren bedrijfscoach. Ik zie bedrijven veranderen van stuurloze vissersbootjes naar ocean cruisers. Niet door wat ik doe als bedrijfscoach. Maar door wat de leiders van dat bedrijf doen als ze goed in de spiegel kijken. Ik ben als bedrijfscoach degene die die spiegel vasthoudt, en bijdraait. Die de juiste vragen stelt en zo in- en uitzoomt. Maar jij, als leider, geeft de invulling. Jij staat aan het roer.

In deze blog vertel ik je niet het zoveelste ik-wil-bezoekers-vanuit-Google-verhaal over bedrijfscoaching. Dus hier geen ‘een bedrijfscoach is een coach die een bedrijf coacht’ en dat soort open deuren.

Wat is bedrijfscoaching?

Ik beloofde je een blog vrij van ‘een bedrijfscoach is een coach die een bedrijf coacht’-bullshit. Die krijg je dan ook niet. Jij weet wat bedrijfscoaching is, anders was je hier niet terechtgekomen.

Laten we voor de duidelijkheid wel even benoemen wat een goede bedrijfscoach niét is. Gaat wel eens mis namelijk.

Een goede bedrijfscoach is niet:

  • Iemand die naast je staat en je handje vasthoudt.

Daar heb je al anderen voor. Een partner, je ouders, je vrienden. Een bedrijfscoach gaat je niet naar de mond zitten praten, maar hij confronteert je juist. Met je eigen tekortkomingen, slechte gewoontes en kop-in-het-zand-gedrag. Dat is regelmatig pijnlijk. Maar wel verhelderend. Zo kom je nog eens ergens: je start vanaf het juiste punt, zonder dat je vertroebeld wordt door je eigen blinde vlekken.

  • Je beste vriend of cheerleader.

Confrontatie wordt veelal gezien als iets negatiefs in deze maatschappij. Aanmoediging is het hoogste goed. En tuurlijk: aanmoediging helpt je om verder te komen. Maar confrontatie helpt je om eerst het juiste pad te vinden. Anders zorgt al die aanmoediging zonder confrontatie er alsnog voor dat je bij het verkeerde eindpunt aankomt.

  • Iemand die je vertelt hoe je beter moet werken.

Als je denkt dat je bij een bedrijfscoach komt om beter te leren werken, denk je te beperkt. Je werk is verweven met wie jij bent, dus een bedrijfscoach dendert ook (juist) je privéleven binnen. Beter werken gaat je mooi niet lukken als je het niet baseert op jouw ideeën van beter leven. Hoe je denkt, hoe je het leven (en dus het werken) ziet en wat je wilt van het leven (en dus van de werkvloer), daar begint het. En niet bij je omzetdoelen of je bedrijfsslogan.

Een bedrijfscoach van Tibor is dus direct ook een personal coach. Omdat je bedrijf belangrijk is, maar jij nog belangrijker bent. Tibor kijkt naar jou en begint bij jou, niet bij je bedrijf. Door jou als persoon te coachen, coacht hij (ook) de zakelijke kant van jou, dus je bedrijf.

Wat levert bedrijfscoaching op?

Een bedrijfscoach levert zoveel op als jij bereid bent te investeren. Verwacht geen ei van Columbus van een bedrijfscoach. Bedrijfscoaches die je beloven dat ze een supersimpel maar supereffectief 3-stappenplan voor je hebben dat alles fixt: ze zijn er. Maar ze snappen 1 ding niet:

Dat je jezelf niet uit de weg kunt gaan.

Je kunt jezelf negeren, jezelf voorbijlopen, jezelf wegstoppen, jezelf de mond snoeren. Maar je kunt nooit uit de weg gaan. Je hebt jezelf altijd bij je. Met je sterke punten en topmentaliteit, maar ook met je uitstelgedrag en je valkuilen waar je steeds weer kopvoor in valt.

Concreet: bedrijfscoaching levert je niet op dat je van het gedoe af bent. Er speelt nog steeds dezelfde shit op de werkvloer. Wat er verandert, ben jij. Jij krijgt een heldere visie dankzij goede bedrijfscoaching. Je weet waar je heen wilt. En je hebt de rust in je kop om je daarop te focussen.

Bedrijfscoaching van Tibor betekent gaan voor:

  • – Rust. Stress ontstaat door gebrek aan overzicht, niet door te veel aan je hoofd. Met je bedrijfscoach werk je aan overzicht. Jouw soort overzicht, met jouw prioriteiten.
  • – Richting. Een business strategie van 30 pagina’s: nee. Jouw ultieme doel past op een bierviltje. Samen met je bedrijfscoach krijg je je doel helder. En de weg daarnaartoe.
  • – Resultaat. Bedrijfscoaching van Tibor heeft ook dat ene heldere doel: resultaat. En dan dus niet alleen in je business. Een omzetverdubbeling is mooi, maar alleen als je er ook echt voldoening uit haalt. We gaan voor meetbare groei, ook privé.
richard-150-circle

Richard de Leth – Oersterk.nu

Ik heb afgelopen maanden gelachen en gehuild en ben gevallen en opgestaan. Mijn omzet is drastisch verhoogd, mijn takenlijst is drastisch verlaagd en mijn werkplezier is nog nooit zo groot geweest. Daarnaast heb ik een ongelooflijke groei in mijn Business-IQ doorgemaakt. Ik had deze groeiprocessen voor geen goud willen missen, omdat het me een berg goud heeft opgeleverd. Deels op mijn bankrekening, maar vooral in mezelf.

Werkgeluk door coaching

Hangt werkgeluk samen met zoveel mogelijk gedaan krijgen op 1 dag? Nee.

Hardwerkende medewerkers? Nee.

Astronomische resultaten? Nee.

Een dikke auto na 3 jaar bikkelen? Nee.

Eigenlijk weten we best dat geluk niet zit in ‘zo veel mogelijk’. En toch leven we er vaak naar. Omdat iedereen het zo doet. We worden aangemoedigd door de status die het geeft als we in die dikke auto rijden, of die omzetgroei die we graag benoemen op feestjes.

Maar, en dit is de spil van je geluk: succes zonder geluk is geen succes. Daarom werken we bij Tibor niet puur aan je omzetcijfers en kijken we niet alleen naar manieren om je winst te maximaliseren. Nee: we zetten er vol op in om je (werk)geluk te maximaliseren. En werkgeluk is direct verbonden met ‘privégeluk’. Die twee samen noemen we ‘geluk’. We werken eraan dat jij ‘gelukkig bent’.

Gelukkig ben je pas als je een gezond bedrijf hebt. Een gezond bedrijf is een bedrijf dat én goed loopt, én voldoening geeft.

Hoe vind ik een bedrijfscoach?

Nog even over die spiegel die ik je als bedrijfscoach voorhoud: dat ken je misschien uit de kledingwinkel. En dan zo’n dame die bij alles wat je aantrekt luidkeels verkondigt dat het je gewéldig staat.

Let’s be clear: dat doet een business coach van Tibor dus niet. Als je iemand zoekt die je aanmoedigt, dan moet je niet hier zijn. Als je iemand zoekt die je confronteert, moeilijke vragen stelt, doet stilstaan om na te denken over wat je wilt en die je de wind van voren geeft als dat nodig is: I’m your man.

Een bedrijfscoach van Tibor past bij jou als je:

  • Niet gelooft in alleen maar ‘niet lullen, maar poetsen’, maar ook niet in ‘mindset is alles, als je maar in jezelf gelooft dan kan alles’-bullshit.
  • Met open vizier wilt spelen en niet bang bent voor confrontatie. Nogmaals: je krijgt die spiegel genadeloos in je gezicht geduwd. En soms zie je daarin dat je een bord voor je kop hebt.
  • Bereid bent te investeren. Niet alleen in geld, maar ook (en vooral) in tijd. Je krijgt huiswerk, je zult aan de bak moeten. Verandering ontstaat niet vanzelf. Tibor is hier heel duidelijk in: als je niet alles geeft, breekt ‘ie zonder pardon het coachingstraject af.

Klaar voor confronterende bedrijfscoaching?

Denk je dat Tibor als bedrijfscoach bij jou past? Dat valt te bezien. Bekijk onze operaties en coalities om Tibors aanbod beter te leren kennen. En vul daarna de intake in om te zien of we echt matchen.

Ook een strak plan: schrijf je hieronder in voor Tibors beruchte nieuwsbrief. Da’s niet je zoveelste nieuwsbrief die je bij het digitale oud papier gooit, maar een nieuwsbrief die radicaal anders is, uitdaagt en schuurt.

Let op: hij kan je flink aan het denken zetten, deze nieuwsbrief. Wordt afgeraden als je gewoon de hele dag ongelukkig hard door wilt werken. En je kop lekker in het zand wilt blijven steken.

Interesse? Doe hieronder de intake.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *