Hoe lever je duurzaam top prestaties. Antwoord van 3 experts.

We gaan steeds sneller door het leven.
En we krijgen steeds minder af.

We laten ons continu afleiden, en de prijs die we betalen is hoog:

Burn-out en werken

Terwijl depressie en burn-out tegenwoordig net zo normaal zijn als een verkoudheid, hebben we steeds minder vaak een relatie en de relaties die we hebben duren steeds korter. Veel van ons werken keihard in het leven, zonder ooit een voldaan gevoel te hebben. En veel mensen die het lukt om zakelijk een top-prestatie neer te zetten, hebben daar vaak een dikke prijs voor betaald in de rest van hun leven: hun gezondheid, relaties en gemoedstoestand hebben flinke klappen gehad.

Hoe lever je nou duurzaam top-prestaties?
Is er een manier van denken en werken die er voor zorgt dat je niet alleen veel meer af krijgt, maar er tegelijkertijd ook voor zorgt dat dat lukt zonder dat je je gezondheid, relaties en sociale leven moet inleveren?

Ik vroeg de 3 grootste experts op dit gebied exact dezelfde 5 vragen:

  1. Waarom zijn er maar zo weinig mensen die het lukt om duurzaam top prestaties te leveren?
  2. Kun je beter leren denken en zo ja hoe dan en wat is daar het resultaat van?
  3. Wat wil je zeggen tegen mensen die weten wat ze moeten doen, maar het niet doen?
  4. Wat is de grootste misvatting op het gebied van high performance?
  5. Als je een zin op je grafsteen zou laten graveren, welke zou dat dan zijn?

Drie verschillende, internationaal erkende experts op het gebied van presteren, focus en duurzaamheid. Met elk een totaal andere achtergrond. En ik was verbaasd over de eenheid in hun antwoorden…

Lees ze hieronder.

Paul Rulkens

  • TEDx spreker (2 miljoen views)
  • Internationaal bestseller auteur (3 boeken)
  • Internationaal keynote spreker (12 landen)

Paul Rulkens is een expert op het gebied van high performance: het halen van zakelijk en professioneel succes op de meest snelle en eenvoudige manier.

Ik leerde Paul kennen door zijn TEDx talk op YouTube. Hardop lachen in je eentje voor je computerscherm, en tegelijkertijd inzicht na inzicht.

Alles halen uit alles wat je al hebt
Als internationaal bekroond spreker werkte hij in de afgelopen jaren over de hele wereld met duizenden top professionals, drukke executives en trotse ondernemers om ze te helpen om alles te halen uit alles wat ze al hebben. Zijn ideeën om organisaties te laten accelereren worden vaak omschreven als provocatief en contra-intuïtief, maar altijd zeer effectief.

Wetenschap en gezond verstand
Oorspronkelijk opgeleid als chemisch ingenieur, brengt Paul bijna 20 jaar internationale ervaring met zich mee op het gebied van leiderschap, strategie en groei. Zijn ideeën over high performance zijn gebaseerd op de nieuwste inzichten rondom gedrag-psychologie, neuro-wetenschap en met name gezond verstand.

1. Waarom zijn er maar zo weinig mensen die het lukt om duurzaam top prestaties te leveren?

Er zijn eigenlijk maar twee problemen in het leven:

  1. Wat wil ik?
  2. Hoe kan ik dat krijgen?

Als je duurzaam top-prestaties wilt leveren, moet je antwoord hebben op allebei de vragen.

“Wat wil ik?” heeft alles te maken met helderheid. Op het moment dat je de beslissing neemt om voor high performance te gaan, betekent het dat je op een andere manier naar de wereld moet kijken.

De meeste mensen nemen simpelweg niet de beslissing om top prestaties te willen leveren. Dan gaat het vanzelfsprekend ook nooit gebeuren.

Dus eerst dat besluit.

Vervolgens moet je kijken naar “hoe krijg ik dat?”
Daarvoor heb je een methode nodig.
Die methode moet je 3 zaken geven:

  1. Helderheid over doelen
  2. Focus om daar te komen
  3. Een executie systeem dat helpt om dagelijks kleine stapjes te zetten

Helderheid: mensen hebben hun doelen niet helder en concreet.
Focus: Maken het onnodig complex en proberen zwaktes te compenseren.
Executie: Mensen hebben geen systeem voor het maken van kleine stapjes.

Conclusie, het lukt pas om duurzaam top prestaties te leveren als je aan twee eisen hebt voldaan:

  1. Het besluit genomen dat je duurzaam top prestaties wilt leveren
  2. Een strategie hebt om dat te bereiken: helderheid, focus en executie.

2. Kun je beter leren denken en zo ja hoe dan en wat is daar het resultaat van?

Denken is een skillset net als koken, schrijven en fietsen.
Een skillset kun je aanleren. Denken dus ook.

Denken is onnatuurlijk. Denken kost veel energie, dus als wij denken doen we dat in principe zo min- en zo kort mogelijk.

Als je beter wilt leren denken, zijn er denkgewoonten die je kunt ontwikkelen.

  1. Denk op papier
  2. Je moet je brein dwingen om verder te denken dan de eerste oplossing die te binnen schiet. Schrijf bijvoorbeeld eens 20 creatieve ideeen op om een probleem op te lossen. Je daagt je brein zo uit om creatiever te zijn.
  3. Zorg dat je altijd het argument kunt maken om iets wel en om iets niet te doen. Als je voor beide kanten een goede case kunt maken, kun je een goed besluit nemen. Zodat je de volgende stap kunt nemen op de goede weg. Je hebt daadwerkelijk denkkracht gebruikt om een goede volgende stap te maken.

Als je de gewoontes omarmt om beter te denken, wordt denken veel makkelijker gaandeweg. Waardoor je sneller en scherper wordt. In het verzinnen van oplossingen.

3. Wat wil je zeggen tegen mensen die weten wat ze moeten doen, maar het niet doen?

Dit is niks anders dan uitstel gedrag. Mensen schuiven dingen voor zich uit. En dat doen ze als het plezier van het resultaat niet opweegt tegen de pijn van de benodigde actie. De truc om in beweging te komen en in beweging te blijven:

  1. Maak de plezierkant veel groter. Kijk daarbij voorbij het concrete resultaat. Vraag dus niet alleen “wat is het resultaat?” (bijv. het vinden van een nieuwe baan) maar: “Wat levert het me allemaal op?” (blijdschap, rust, geld, etc.) Zo maak je de drijfveer om in beweging te komen sterker. Tuurlijk is je omzet verhogen belangrijk, maar plezier er in hebben evenmin.
  2. Maak hele kleine stapjes. Daardoor wordt de pijn om te beginnen veel kleiner. Een ‘baan vinden’ is een grote en onoverzichtelijke taak. Je weet niet waar je moet beginnen. Dus begin je niet. Maar als je jezelf een kleine vraag stelt, wordt het opeens een stuk makkelijker: “Wat kan ik 5 minuten doen?” Vijf minuten doen geen pijn: Even zoeken op LinkedIn. Een berichtje sturen naar dat contact met dat grote netwerk. Makkelijk! Het mooie is dat door veel kleine stapjes je uiteindelijk grote stappen zet. Ten tweede creëer je momentum. Bij elk nieuw klein stapje wordt het makkelijker. Want in beweging komen kost een stuk meer energie dan in beweging blijven.
  3. Eet je kikker. Start met datgene waar je het meest tegenop kijkt maar waarvan je weet dat het je het meest zal opleveren. Ook hier draait het weer om momentum: Aan het begin van je dag ben je nog scherp en vol wilskracht. En als je je kikker af hebt, is de rest van de dag een eitje.

4. Wat is de grootste misvatting op het gebied van high performance?

Mensen denken dat het puur een skillset is. “Als ik de vaardigheden aanleer, ben ik een high-performer.”
Als je daar wat kritischer naar kijkt, zie je dat high-performance een combinatie is van twee dingen:

High performance = skill + geluk.

Samen geven die high performance en succes.
Maar nu komt het: mensen overschatten de invloed van hun vaardigheden en onderschatten de invloed van geluk.

Als het goed gaat geloven mensen dat dat door eigen competentie komt. De CEO die zegt: kijk dat het zo goed gaat komt natuurlijk door onze fantastische strategie.”
Zodra het slecht gaat is het de schuld van pech. Dezelfde CEO: “Ja door de economische crisis zijn we vanzelfsprekend in zwaar weer terecht gekomen.”

De truc is om je te richten op zaken waar de impact van skills zo groot mogelijk is, en de impact van geluk zo klein mogelijk.

Dit doe je door drie dingen te doen:

  1. Ga naar een plek waar ze houden van je werk. Daar waar ze dol zijn op jouw skillset. Ben je goed in finance, ga dan niet basketballen, maar ga naar een plek waar ze houden van mensen die goed zijn in finance. Dit klinkt logisch, maar veel mensen doen het tegenovergestelde: ze houden van werken met mensen en nemen een baan bij een bedrijf waarbij cijfers en procedures centraal staan. Of ze zijn een ster in uren achter elkaar gefocust werken aan een taak, maar ze zitten op een plek waar er wordt verwacht dat je continu in verbinding bent met alles en iedereen. Maak de impact van je vaardigheden zo groot mogelijk door te werken op een plek waar ze dol zijn op die specifieke skillset.
  2. Richt je op het hoogste en beste gebruik van je tijd. Als je naar je dag kijkt, zie je dat telkens kleine specifieke activiteiten voor de grootste resultaten hebben gezorgd. De rest was eigenlijk afleiding. Kijk naar een chirurg. Die heeft drie taken waarin hij uitblinkt: Het stellen van een juiste diagnose, opereren en het evalueren van de operatie. Elke minuut dat de chirurg bijvoorbeeld bezig is met administratief werk, of het schoonmaken van de operatiekamer is zonde: zijn unieke skillset wordt niet benut terwijl hij werk doet (admi/schoonmaken) dat anderen net zo goed of waarschijnlijk veel beter kunnen. De chirurg moet zich afvragen: “Hoe kan ik zo veel mogelijk diagnostiseren, opereren en evalueren, en de rest automatiseren of uitbesteden?” Dus stel jezelf de vraag: “Welke activiteiten leveren mij veruit het meeste op?” Zorg vervolgens dat je daar meer tijd aan kunt besteden, door andere activiteiten te delegeren of automatiseren.
  3. Kennis opdoen en competent worden. De CTO van Microsoft vertelde in een interview dat de top van de top van hun programmeurs maar liefst 1000x productiever waren dan de gemiddelde programmeur bij Microsoft. Competentie valt op. Competentie maakt extreem productief. Zorg dus dat je met kop en schouders boven de rest uitsteekt door te investeren in je kennis en competentie. En ga vervolgens werken op een plek waar die kennis maximaal tot zijn recht komt. Zo word je een autoriteit.

5. Als je een zin op je grafsteen zou laten graveren, welke zou dat dan zijn?

“Hij heeft heel veel mensen geholpen om alles te halen uit alles dat ze al hebben.”
Het is mijn obsessie om mensen te helpen de lat hoog te leggen door te gebruiken wat ze al hebben. Om te bouwen op hun sterktes. En daar het maximale aan te doen. Ik zou blij zijn als dat op mijn grafsteen terecht zou komen.

Bestel Pauls boek:

https://www.managementboek.nl/boek/9789462761735/uitstekend-high-performanceprincipes-voor-zakelijk-en-professioneel-succes-paul-rulkens

Boek Paul als Keynote spreker (klik op de foto):
high performance


Mark Tigchelaar

  • TEDx Spreker
  • Neuropsycholoog
  • Auteur van 5 boeken (#1 managementboek.nl)

Na zijn examens werd vastgesteld dat Mark behoorlijk last van dyslexie heeft. Dat verklaarde een hoop, maar veranderde weinig. Toen hij tijdens zijn studie neuropsychologie leerde over snellezen, mindmappen en geheugentechnieken ging er een wereld voor hem open.

Trainer en schrijver
Door meester te worden in deze methodes wist hij zijn studietijd terug te brengen naar 8 uur per week. Hij startte met het trainen van studiegenoten. Nu is hij ruim 12 jaar verder en heeft hij meer dan 100.000 mensen getraind, 5 bestsellers geschreven en is hij een veel gevraagd spreker in het bedrijfsleven.

Ikzelf heb Mark leren kennen als een mega productieve man, die tegelijkertijd zijn gezin super belangrijk vindt en maakt. Een zeldzame combi.

1. Waarom zijn er maar zo weinig mensen die het lukt om duurzaam top prestaties te leveren?

In de afgelopen 15 jaar heb ik met meer dan 100.000 mensen gewerkt en ik kan maar één conclusie trekken: een gebrek aan focus. De meeste mensen zoeken het antwoord voor hun productiviteitsprobleem in een nieuwe tool of app. In mijn ogen is de absolute kern van high performance focus. Dit zie je zowel bij topsporters als bij de bijzondere ondernemers die we kennen.

Als je je niet kunt afsluiten van afleidende prikkels, dan schiet je alle kanten op. Focus zorgt er voor dat je de diepte in duikt. Focus betekent ook nee zeggen. Succes word meer bepaald door wat je niet doet dan door wat je wel doet. Ik denk dat de not-to-do lijst dan ook belangrijker is dan de to-do lijst. Als je duurzaam wil presteren moet je keuzes maken. Je zult bepaalde zaken links moeten laten liggen. “You can can do anything, the moment you stop trying to do everything.”

Een tweede component is het niet nemen van pauzes. Om gas te kunnen geven heb je twee stofjes nodig: noradrenaline en acetylcholine. Dat is letterlijk de brandstof van je hoofd. Op een gegeven ogenblik zijn die stofjes op. Is de tank leeg. Je moet dan gaan tanken. Je moet pauzeren.

Stel we doen een wedstrijd wie het eerst met de auto in Barcelona is. Hoe raar zou het zijn als mijn strategie zou zijn dat ik tijd zou besparen door niet te tanken? En toch is dit wat veel mensen doen als ze een belangrijke deadline moeten halen.

Pauzeren is geen optie. Het is noodzakelijk. Zonder pauzes kost het je meer tijd en energie om dezelfde taak af te krijgen dan wanneer je wel pauzes neemt. Het duurt dus niet alleen langer voordat je het af hebt, de kwaliteit van je werk wordt zelfs slechter.

Om een goede pauze te hebben mag je geen nieuwe informatie opnemen. Daarnaast mag je ook niet gericht zijn op een onderwerp, je moet juist afdwalen. Als je aan die twee componenten voldoet, laadt je echt op.

Iedereen kan een tijdelijke korte sprint trekken. Maar als je echt duurzaam topprestaties wilt leveren, moet je hier aan voldoen.

2. Kun je beter leren denken en zo ja hoe dan en wat is daar het resultaat van?

Ja je kunt zeker beter leren denken. Door te snappen hoe je eigen hoofd werkt. Als je bijvoorbeeld weet dat er twee soorten aandacht zijn: gerichte en open aandacht.
Gerichte aandacht: met iets bezig zijn. Super goed voor productiviteit en voor gas geven. Maar soms moet je even nadenken en iets even laten bezinken. De creativiteit de overhand laten krijgen.
Open aandacht: lanterfanten, naar buiten kijken, wandelen.

Als je weet hoe deze 2 vormen van aandacht werken en hoe je daartussen kunt schakelen, krijg je grip op je hoofd en kun je bewust gaan sturen.

Laatst was ik bij een bedrijf waar ze op donderdag van 4 tot 5 de vaste brainstorm sessie hadden.
Niet handig, want in de middag is je brein moe.

Veel mensen werken van licht naar zwaar: “Ik ga eerst wat kleine dingetjes wegwerken, en daarna ga ik die zware taak doen die ik uitstel.”

Terwijl je brein juist van zwaar naar licht wil werken. Je brein is het scherpst in de ochtend. Je kunt dan veel beter denken en gebruik maken van je hersenen. Het kost je minder inspanning en energie, waardoor je rendement veel beter is: je krijgt in minder tijd meer gedaan, maakt scherpere analyses, trekt betere conclusies, etc.

Samenvattend, als je betere wilt leren denken moet je eerst leren hoe je brein werkt.

Twee belangrijke dingen om voortaan te gaan doen:

  1. Gerichte aandacht en open aandacht met elkaar af wisselen;
  2. Beginnen met de zwaarste taak van de dag.

3. Wat wil je zeggen tegen mensen die weten wat ze moeten doen, maar het niet doen?

Dan hebben we het eigenlijk gewoon over uitstelgedrag. We zien uitstelgedrag als een motivatie probleem. Terwijl het is wederom een focus probleem. Omdat we de oorzaak van het probleem verkeerd inschatten (motivatie) gaan we aan de slag met de verkeerde oplossingen (motiverende filmpjes kijken bijvoorbeeld). Als je snapt dat uitstelgedrag vaak niks anders is dan een focusprobleem, kun je gaan werken aan een omgeving waarin focussen makkelijker is.

Stel je moet een complexe email beantwoorden. Maar de setting is dat je elk moment van de dag onderbroken kunt worden door emails, notificaties en collega’s. Dan is het fysiek gezien onmogelijk om te focussen. Het heeft dan geen enkele zin om aan je motivatie te werken. Je kunt er beter voor zorgen dat je een afleidingsvrije omgeving creëert.

Het tweede dat je kunt doen is het gewenste gedrag kleiner maken. Denk aan 1 tand per dag flossen als je wilt beginnen met flossen: dat is zo’n kleine opdracht dat het geen probleem zal vormen om daar een gewoonte van te maken. Zodra je zonder moeite elke dag 1 tand flost, ga je naar twee tanden. Niet meer. Net zolang totdat dát een gewoonte is geworden. En zo bouw je uit.

Voor gedragsverandering geldt ook weer: “You can do anything if you stop trying to do everything.” Ik ben nu begonnen met crossfit. Als nieuweling wordt je daar blootgesteld aan zo ontzettend veel dingen die je moet leren, dat het makkelijk is om je overweldigd te voelen en dus te stoppen. Daarom focuste ik in het begin op niks anders dan mijn houding. Toen dat goed ging, begon ik te focussen op mijn ademhaling. Als dat een gewoonte is geworden, ga ik focussen op de techniek. En pas als dat een gewoonte is geworden, komen de zware gewichten.

Samenvattend: zorg voor een omgeving zonder afleiding. En hak de taak in kleine stukken.

Focus is een lifestyle. Zo zie ik het steeds meer. Het gaat veel verder dan alleen productiviteit. Het is een manier van denken en handelen. En daarmee een manier van leven.

4. Wat is de grootste misvatting op het gebied van high performance?

Als je duurzaam topprestaties wil leveren is focus een kernwoord. En focus heeft een aantal componenten, zoals zo min mogelijk dingen tegelijk doen. Als Mark Tuitert zegt ik wil honkballen én een boek schrijven én sociaal actief zijn én wereldkampioen worden, dat is too much. De grootste misvatting op het gebied van high performance is dan ook dat mensen denken dat high performers héél veel doen. Het tegendeel is waar. Ze werken wel hard, maar aan veel minder dingen dan de meeste mensen. Waardoor ze veel betere resultaten boeken op die gebieden.

Een mooie oefening is de ’25-5 regel’: Maak een lijst van de 25 doelen, omcirkel de top 5, en negeer de rest koste wat kost.

High performance gaat om kiezen. En dan met name wat je niet gaat doen. Er is namelijk altijd meer te doen dan dat je tijd hebt. Precies daarom is een to-do lijst zo nutteloos: Het is een ongefilterde lijst van dingen die op je af komen.

Samenvattend: Maak een lijst van  supervette ideeen die je niet gaat doen. Want alleen dat, zorgt er voor dat je de dingen die overblijven, super goed kunt doen.

5. Als je een zin op je grafsteen zou laten graveren, welke zou dat dan zijn?

“Haal het beste uit jezelf.” Dit is het eerste dat naar boven schiet. Dit is mijn levensspreuk. Dat zou ik heel mooi vinden. Voor anderen als voor mezelf.

Bestel Marks laatste boek FOCUS aan/uit:

https://focusaan.nl

Ga Mark Live zien tijdens zijn bijzondere masterclass over afleiding en focus voor The School of Life in Amsterdam
Datum: 11 September
Tickets: €39

Bestel je tickets hier en word een focus machine.

Kasper van de Meulen

  • TEDx Spreker
  • Bestseller Auteur
  • Co-Founder of Move Lift Act Breathe
  • LVL3 Wim Hof Academy Science Teacher

Persoonlijk sloeg ik ooit aan op Kasper door zijn Instagram kanaal: verfrissend echt en ‘rauw’ tussen alle façades. Maar ook bij Kasper viel me direct op hoe belangrijk hij zijn gezin MAAKT. Iedereen zal zeggen dat zijn/haar gezin belangrijk is. Er zijn er maar weinig die dat met hun gedrag laten zien, helemaal als ze de hele wereld over reizen om te spreken en trainen. Kasper is voor mij een super inspirerende vent en ik vind het fantastisch dat we beiden als instructeur kunnen bijdragen aan de OERsterk opleiding van Richard de Leth.

Kasper van der Meulen is a Bestselling Author, Biohacker and Science Teacher. He went from being overweight, burnt out and unhappy, to developing extraordinary focus, fitness and personal freedom. He put himself through numerous experiments and challenges, conquered the cold, ran ultramarathons on his bare feet, tested countless diets, read a ton of scientific literature and explored as many esoteric practices he could find. With over ten thousand hours of experience in as a teacher, trainer and speaker, he always finds the most fun and easy ways to convey powerful messages into practical applications for his audience. Kasper now travels the world on a mission to teach others to be the healthiest, happiest and strongest version of themselves through transformative experiences, scientific understanding and vivid storytelling. He specializes in creating instant wins for people at the fringes of human performance, ranging from elite athletes to armed forces special operatives to high powered CEO’s.”

1. Waarom zijn er maar zo weinig mensen die het lukt om duurzaam top prestaties te leveren?

Omdat mensen het woordje duurzaam vergeten!
Kijk, presteren is niet zo moeilijk. De vraag is: Wat heb je nodig om die prestatie te kunnen blijven ondersteunen?

Prestatie is een resultaat van drie zaken:

  • Het op één lijn brengen van je passie en je missie
  • De juiste keuzes
  • De juiste acties

Maar om dat duurzaam te doen moet je je afvragen: wat heb ik als mens nodig om die prestatie vol te houden? Biologisch, psychologisch en energetisch. Wat heeft dat systeem van alles dat je bent nodig?

Zodra de missie, passie en skillset van mensen uitlijnen, komen ze in flow. Iedereen heeft wel ‘ns zo’n periode meegemaakt.
Dan presteer je als vanzelf. Een valkuil die daarbij komt kijken, is dat je levenskwaliteit, je slaap en je rust gaat opofferen voor die prestatie. Het voelt zo fijn, dus je vergeet de rest van je leven. Als je begint kun je dat heel goed volhouden omdat je nog fris bent, omdat alles nog nieuw is. Maar als je na die startfase door wil op het zelfde prestatieniveau dan moet er een factor bijkomen die die prestatie ondersteunt: zelfzorg.

Wie ben ik als mens? Hoe zit ik in elkaar? Wat is de persoonlijke handleiding van mijn lichaam, mijn geest en mijn ziel?

De vraag die je concreet moet kunnen beantwoorden is dus: Hoe moet ik voor mezelf zorgen? Wat moet ik mezelf bieden om dit vol te kunnen houden?

En dat is een veel zachter en gevoeliger proces dan de prestatie zelf eruit rammen.

Het lukt dus zo weinig mensen omdat iedereen focust op presteren, en maar weinig mensen op de duurzame component in het verhaal. Iedereen kan kortstondig pieken. Alleen als je goed snapt hoe je voor jezelf moet zorgen, kun je duurzaam top-prestaties leveren.

2. Kun je beter leren denken en zo ja hoe dan en wat is daar het resultaat van?

Iedereen is continu aan het denken, maar vaak zijn die gedachten niet perse goed voor onszelf.
Nadenken kan heel nuttig zijn: Verbanden leggen. Creatief zijn. Logisch zijn. Maar je gedachten kunnen ook de overhand krijgen. Je gaan domineren in plaats van je dienen. Met dezelfde fantasie waarmee je je droombedrijf visualiseert, kun je ook ’s nachts wakker liggen van de stress omdat je voor je ziet dat volgende maand alles in elkaar stort.

Als je een hogere kwaliteit gedachten wil kiezen moet je eerst bestuderen hoe je nu denkt. Dat kan tijdens het mediteren, tijdens het sporten of contemplatie: gewoon zitten en opmerken wat je denkt.

Zo kom je er achter welke van die patronen nuttig zijn voor je en welke niet.
Ze waren er al die tijd al, alleen nu merk je ze op. Zodat je er wat aan kunt doen.

Bestudeer vooral welke vooroordelen en belemmerende overtuigingen je hebt.

De confirmation-bias is daar een bekend voorbeeld van: de neiging om alleen maar dingen te zien die matchen met dat wat je al gelooft. Zolang je die bias niet doorziet bij jezelf, is het dus onmogelijk om ooit van gedachten te veranderen. En dus onmogelijk om beter te leren denken voor jezelf.

Een mooi startpunt is:

  • Wat geloof ik over de wereld?
  • Wat geloof ik over mezelf?
  • Hoe zijn die gevormd?
  • Dienen die overtuigingen mij wel?

Als je bijvoorbeeld gelooft dat je niet goed genoeg bent, horen daar gedachtenpatronen bij als: “Wat nou als ze zien dat ik niet goed ben?” etc.

Dan kun je wel aan die gedachten werken, maar dat zal geen effect hebben op het geloof dat je niet goed genoeg bent.

Het gaat zelfs nog verder: de gedachten die matchen bij je geloof-systeem, hebben invloed op je realiteit. Wat je gelooft en de daarop volgende gedachten, bepalen vrij letterlijk wat je wél en niet ziet in de wereld. Wat je wél en niet aantrekt in het leven.

Iemand die gelooft dat hij waardeloos is, zal dat uitstralen met zijn lichaamstaal en de manier waarop hij communiceert. De omgeving zal daar op reageren, wat voor die persoon weer een bevestiging kan zijn dat hij waardeloos is.

Samenvattend: 

  1. Wordt bewust van je huidige gedachtenpatronen
  2. Zoek naar de onderliggende overtuigingen van die gedachtenpatronen
  3. Kijk welke overtuigingen je dienen en welke niet
  4. Train jezelf naar betere overtuigingen dmv meditatie, therapie en/of coaching.

3. Wat wil je zeggen tegen mensen die weten wat ze moeten doen, maar het niet doen?

Zoals je het nu probeert lukt het niet. Dus het enige dat je hoeft te doen is de vorm zo te veranderen dat het wel lukt.
Niet harder gaan proberen, maar je aanpak veranderen.

Stel bijvoorbeeld dat iemand 200kg wil deadliften.
De opdracht is super simpel: til die stang op.

Alleen hij kan het niet. Hij mist de spierkracht.

Als dan iemand zegt: “Just do it!” is dat extreem demotiverend. En toch is dat wat veel mensen doen, en sommige  coaches zelfs adviseren: Iets lukt niet en dan roepen: “Doe het gewoon!”

Als je weet wat je moet doen maar je doet het niet, is blijkbaar ‘het gewicht’ te zwaar voor je.

Een goede vraag is dan: Welk gewicht kun je wel tillen?

Wat is de allerkleinste micro variant van dat ding dat je wil doen, dat je wél kan.
Het maakt niet uit of het een duizendste is van wat je uiteindelijk moet tillen.

Iets doen is geen doel.
Iets doen is een proces.

Als je het ziet als doel, staat er veel op het spel en is de druk heel groot (“Ik moet die 200kg optillen!”)
Als je het ziet als proces, wordt de taak direct kleiner en verdwijnt de berg waar je eerst tegenop zag (“Ik ga trainen zodat ik sterker word”)

Zo demotiveer je jezelf niet.

Samenvattend: Maak dat wat je moet doen kleiner door het in een proces van mini-stapjes te veranderen, in plaats van het te benaderen als een groot doel.

4. Wat is de grootste misvatting op het gebied van high performance?

De allergrootste misvatting is dat mensen denken dat ze high-performance kunnen hebben zonder low-performance.
High Performance is geen eindstaat die je kunt bereiken waar je vervolgens kunt chillen. High Performance en Low Performance zijn polen van elkaar die elkaar nodig hebben.

Wij hebben de neiging om te geloven dat zaken als gezondheid, succes, geluk, kracht, performance, verlichting, etc. een eindstaat is waar je naartoe werkt. En dat zodra je zo’n staat hebt bereikt, je er niks meer aan hoeft te doen.

Iedereen die al langere tijd kiest voor High Performance zal beamen dat High Perfomance komt met Low Performance. Hogere pieken komen met diepere dalen. Dat is exact de reden waarom veel mensen kiezen voor middelmatig: ze hebben (onbewust) geen zin in de diepe dalen die met hoge pieken komen.

Als je kiest voor een leven van doen wat je baas zegt, elke avond lekker tv kijken, biertje erbij, etc. dan zul je nooit buitengewone dingen bouwen. Maar daardoor hoef je je ook nooit zorgen te maken dat grote dingen die je hebt gebouwd, in elkaar storten. Daarom is de middelmaat zo aantrekkelijk. Minder kans op Low Performance. En ik snap echt dat veel mensen daar voor kiezen.

Een middelmatige performance in het leven vermijdt de triggers en dieptes van overtuigingen als “Ik ben niet goed genoeg”, “Ik kan dit niet” of “Ik heb dit niet verdiend” etc. Met middelmatige performance heb je daar geen last van.

Zodra je er voor kiest om dat podium te pakken, zodra je er voor kiest om je boodschap de wereld in te schreeuwen, zodra je kiest om iets bijzonders te bouwen, zodra je kiest voor High Performance; dan worden die overtuigingen  juist continu getriggerd.

Ik ken veel mensen die al een lange tijd voor High Performance kiezen en ze vertellen me allemaal dat hun leven vaak als een rollercoaster is.

Het leven is eb en voed. Hard en zacht. Licht en donker.

Veel mensen hebben geen zin in het donker, en vermijden daarom High Performance helemaal. Geen duisternis. Maar dus ook geen echt licht. Alles in het midden.

Samenvattend: Als je voor High Performance wil kiezen, omarm dan ook de Low Performance. Weet dat als je nu ‘on top of the world bent’, er zo een periode aankomt waarin het een stuk minder gaat. Als je dat omarmt, als je daar oké mee bent, zul je duurzaam voor perioden van High Performance kunnen gaan.

De grootste misvatting is dus geloven dat High Performance een permanente staat is.

5. Als je een zin op je grafsteen zou laten graveren, welke zou dat dan zijn?

“Dit is geen oefenrondje.”

Je gaat dood. You’re gonna die. Memento Mori. Onthou: Het leven is kort. Dit is een zeer onwaarschijnlijke kosmische mili seconde om de menselijke ervaring te ervaren. Die ervaring is zeer eindig. Het leven is kostbaar en kwetsbaar. Dus sta daar bij stil. Want zodra die grafsteen staat, is de rit voorbij. En dat is sooner than later. Kan nog een tijd duren, maar hij komt er aan.

De tijdigheid van het leven is tegelijk ook de waarde van het leven.
Dat is weer die yin yang, die polariteit van het leven.
Het leven krijgt waarde dankzij de dood.

Als je je herinnert dat je dood gaat, herinner je jezelf ook dat je nu moet leven.
Dus onthou: dit is geen oefenrondje.

Bestel Kaspers boek:

https://mindlift.com/kasper-van-der-meulen/

Kom naar een van Kaspers workshops (klik op de foto):
focus

En/of kom op 6 september naar de Hemera Summit waar zowel Kasper als Tibor op het podium staan.

Conclusie Tibor

Wil je duurzaam top-prestaties leveren? Dit is wat ik van de heren heb geleerd:

1. Stop even met rennen en stel jezelf deze vragen:

  • Wat wil ik?
  • Wat geloof ik?
  • Werken mijn overtuigingen vóór me of tegen me?

2. Kies (zeg nee)
Je kunt of alles half doen, of een paar dingen uitzonderlijk goed.

3. Creëer een omgeving waarin succes mogelijk is

  • Elimineer afleiding (smartphone & notificaties!)
  • Heb een duidelijk plan op papier

4. Werk op een manier waardoor succes mogelijk is

  • Deel je taken op in kleine stukjes
  • Begin met de moeilijkste taak
  • Maak van pauzeren en opladen een gewoonte
  • Omarm het feit dat buitengewone prestaties ook met buitengewone verantwoordelijkheid komt

Dank voor het lezen van dit artikel, ik waardeer dat enorm. Gebruik de knoppen hieronder om het artikel met iemand te delen en stel je vragen nav dit artikel hieronder in de comments. Zo’n blog als dit bijhouden is supersaai zonder mensen die de tijd nemen om te lezen en te reageren. Daarom verloot ik met liefde 20 boeken van de heren onder de mensen die de moeite nemen om dit artikel te delen en hieronder te reageren. 1 september maken we de winnaars bekend.

Bekijk ook eens onze pagina’s business coach of personal coach voor meer informatie over coaching en onze coaching trajecten.

[social_warfare]


BOEK WINST OP ALLE FRONTEN_

"Mijn team en vrienden denken dat ik super slim ben (ben ik niet). Dat komt door de emails van tibor (en ze hebben geen idee dat die bestaan)."
- Een subscriber van tibor.nl

*Je kunt je op elk moment uitschrijven met 1 klik als het je allemaal te veel wordt Powered by Kit

40 gedachten over “Hoe lever je duurzaam top prestaties. Antwoord van 3 experts.”

      1. Goed om te zien dat de ‘specialisten’ ondanks hun verschillende invalshoeken toch tot dezelfde conclusies komen. Wie had gedacht dat het zo simpel zou zijn?

    1. Wauw, heel interessant om te lezen. Aandachtspunt voor mij is dat het veel in de flow pieken ook ten koste kan gaan van zelfzorg/regeneratie. En ondanks dat ik de kracht daarvan ken blijft dat voor mij nog een ding om aan te werken. Omdat ik voel dat ik daar nog veel meer uit kan halen.

      1. Dankjewel voor dit inspirerend artikel. Ik ga direct aan de slag op papier ( ipv steeds rondcircelen in mijn hoofd) met het uitwerken van waar ik nu sta, wat ik geloof en wat ik echt wil. En het besluit durven nemen om voor high performance te gaan.

    1. Zoals altijd weer een waardevol en bruikbaar artikel. Ik merk dat ik nog heel erg bewust bezig met het creëren van focus en ontspanning (de pauzes). Hierdoor voel ik wel steeds vaker dat het erg prettig is om minder, maar voor mij de juiste, dingen (tegelijk) te doen. Ik ben er nog lang niet, maar we blijven onderweg!
      En nu leg ik m’n smartphone weg 😉

      1. Haha heel goed Nangila! Die smartphone afkaderen is inderdaad een eerste vereiste om grote dingen voor elkaar te krijgen in het leven. En ‘minder en beter’ is een werkwijze die ik zeer aanbeveel. Dank voor het lezen en je reactie!

        1. Jaa zeker doen Carla! Als er een groep mensen is die keihard werkt en voor alles-en-iedereen zorgt behalve voor zichzelf zijn het zorgmedewerkers. Super veel burn-out en hoge werkdruk, en de inzichten van deze heren kunnen daar zo’n groot verschil maken..Dank voor het delen!

  1. Zin in (of van) het leven moet je zelf maken. Je wijst daar in mijn ogen weer mooi op met deze drie voorbeelden. En hoe je zelf de dingen laat zien en verwoord natuurlijk. Dank!

    1. Tof artikel!
      Hier kan ik wat mee.
      Eerste stap is dat doel glashelder krijgen. Daarna de stapjes zetten.
      En als belachelijk klein te saai wordt, ga ik het dansend doen.
      Ik krijg er nog meer zin in!
      Dankjewel!

  2. Wat fijn om weer te lezen dat het altijd weer op hetzelfde neer komt.
    De artikelen en podcasts die ik hierover lees/luister, vertellen ook dit zelfde verhaal. Gelukkig 🙂
    Hoe meer aandacht hierover, hoe beter!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *