Omzet is gelul. Er is maar een doel: winst.
Om die winst te krijgen, kun je aan twee knoppen draaien:
- Meer omzet
- Minder kosten
In dit artikel ga je zien hoe je in jouw bedrijf aan beide knoppen kunt draaien, met als resultaat, meer omzet, meer winst en minder gedoe.
In 3 stappen naar meer omzet
Er zijn een heleboel dingen die een beetje werken om meer omzet te genereren. Er zijn maar een paar dingen die altijd werken om meer omzet te krijgen.
Stap 1: Werk aan je acquisitie
Nieuwe klanten krijg je niet vanzelf. Daar moet je wat voor doen. Het sleutelwoord hierin is pro-actief. Mensen zijn van nature lui, dus jij zal ze in beweging moeten brengen. Zowel online als offline.
Of het nu je online vindbaarheid, campagnes en marketingactiviteiten zijn, of door rechtstreeks benaderen van potentials: acquisitie is belangrijk.
Breid jouw potentiële groep klanten dagelijks verder uit, door het nemen van kleine stappen in de juiste richting (naar jou toe!). Zorg ervoor dat ze hun gegevens achterlaten bij je, zodat je ze kunt benaderen met email-marketing, een telefoontje of thuis iets kunt bezorgen.
Hiermee blijf je top of mind en kun je stap voor stap aan een relatie werken en ze uiteindelijk als klant binnenhalen.
Soms kan dit lang duren, maar weet: iemand die er lang over doet om klant bij je te worden, blijft vaak ook lang.
Focus niet alleen op online activiteiten, maar pak ook eens de telefoon, stuur iets fysiek op of ga persoonlijk langs. Dit is tegenwoordig bijzonder, dus maak er gebruik van. Je (potentiële) klant waardeert het enorm.
Stap 2: Ga op zoek naar referrals
Er is niks mooiers dan aan je favoriete klanten vragen, of ze nog meer dan die toffe mensen kennen. Jouw A-klanten kennen gegarandeerd nog meer mensen zoals zijzelf. Doe je best om met die mensen in contact te komen en beloon je huidige klanten, wanneer jij dankzij hun in contact met nieuwe mensen komt. (Dus niet alleen maar als ze klant worden)
Dat stimuleert hun weer om actief rond te kijken naar nog meer toffe mensen.
Stap 3: Stimuleer herhaalaankopen
Het is vele malen makkelijker om je omzet te verdubbelen uit je huidige klanten, dan om te proberen je omzet met 20% te verhogen met nieuwe klanten. Veel grote bedrijven weten dat als geen ander en bieden je hoge fees aan als je weg wilt gaan als gewaardeerde klant.
Met die wetenschap kun je het volgende doen:
- Kijk naar je huidige klantenbestand.
- Zoom in op de club die jij al goed helpt of heb geholpen, maar nog veel meer bij je zouden kunnen afnemen. En dat waarschijnlijk nu niet doen.
- Bedenk welk aanbod jij ze kunt doen
- Doe het aanbod en geniet van het resultaat.
Zo simpel? Zo simpel. Vaak ligt een verdubbeling van je bedrijf gewoon te wachten in je klantenbestand en het niet aanbieden van een vervolgstap, een verbreding of verdieping van je aanbod of pro-actief benaderen voor een herhaal bestelling. Kijk ook naar mogelijkheden om herhaalaankopen in een abonnementsvorm te gieten. Meer herhaalaankopen, minder gedoe, voor zowel de klant als jou.
Meer winst maken met je bedrijf
Omzet is mooi. Winst is beter.
Ik sprak ooit een bouwvakker, die trots vertelde dat hij €20.000,- per maand omzet draaide in zijn eentje. Toen ik hem vroeg wat hij daar onder aan de streep aan overhield, was die glimlach meteen weg. Bleek dat hij zichzelf amper uit kon betalen. Nu draait ie €12.000,- omzet per maand en kan ie zichzelf een riant salaris overmaken en houdt ie aan het einde van het jaar nog wat winst over in het bedrijf.
Omzet + heel veel kosten = weinig winst.
Toch denken de meeste ondernemers dat omzet de belangrijkste aandrijver is voor meer winst.
Terwijl omzet weliswaar belangrijk is om onderstaande winstverhogers toe te kunnen passen, is er een grens waarbij omzet minder belangrijk wordt dan winst.
Zolang je dat principe begrijpt, ga je omzet minder belangrijk vinden dan winstmaximalisatie.
Er zijn twee manieren om de winst te verhogen:
- Focus op A klanten
- Minder kosten maken
Een van de grootste tijd- en winstverslinders van een bedrijf zijn klanten, die je eigenlijk niet in je bedrijf zou moeten hebben. De B, C en D klanten.
Het is de reden van het hebben van een klachtenbehandeling protocol en een klantenservice afdeling (ook wel klachtenservice afdeling genoemd) B,C en D klanten kosten meer tijd, leveren minder op, betalen slechter of langzamer en zuigen de energie weg uit je uitvoerend personeel. En het ergste: als ze tevreden zijn, bevelen ze jouw bedrijf aan hun omgeving aan. Grote kans dat dit nog meer B,C en D klanten oplevert. Ben dus kritisch op je klantenkring. Je zou er zomaar eens meer van kunnen krijgen als je jouw werk goed doet.
Een mooie oefening is om 1-2 keer per jaar te gaan zitten om al je klanten door te nemen en ze te voorzien van 1 van bovenstaande 4 letters. Ontsla vervolgens iedereen die geen A-klant is.
Daarna heeft het pas zin om te gaan kijken naar je kostenplaatje.
Kosten verlagen
Kijken naar hoe je kosten kunt besparen heeft zin. Zeker als je veel omzet draait.
Bedenk overigens wel dat de juiste volgorde van je winst verhogen als volgt is:
- Meer omzet genereren
- Meedogenloos snijden in de kosten
Niet andersom. Als je bijna geen omzet maakt, is het zinloos om vooral te kijken naar je kostenbesparingen.
Dat is een beetje zegeltjesplakken: in % lijkt het nut te hebben, maar in absolute bedragen is het kansloos.
Maar goed, als je dan die tonnen of miljoenen omzet binnensleept met je bedrijf, dan is het wel degelijk nuttig om een procentje hier en daar te kunnen snijden in de kosten.
Hieronder de meest voorkomende “lekkages” in de kosten van een bedrijf:
- Personeelskosten. En dan bedoel ik niet besparen op kwaliteit. Goed personeel moet goed betaald worden. Nee, het gaat om een gebrek aan AED. Automatiseren, Elimineren en Delegeren. Worden er nog altijd handmatig mails verstuurd om de klant te bedanken voor hun bestelling? Automatiseren. Ben je nog altijd bonnetjes aan het bewaren in een map, terwijl ze allang gescand en wel in je boekhouding zitten? Elimineren. Ben je zelf je website aan het aanpassen, terwijl je een designer hebt werken die het sneller en goedkoper kan? Delegeren.
- Inkoop. Alles is te onderhandelen. Zeker als het in bulk of terugkerend is. Hotels, vervoer, inkoop van je product, kantoorartikelen etc. kan allemaal goedkoper, als je de juiste prijsafspraken maakt met je leveranciers. Dit kan al gauw 10-30% besparingen opleveren. Op een omzet van een miljoen betekent dat het verschil tussen quitte spelen en dikke winst draaien met je bedrijf.
- huisvesting. Heb je nou echt dat dikke kantoor nodig? Of die veel te grote loods? Prima om te focussen op groei, maar als je al 3 jaar met gemak in dat grote pand past, moet je misschien de conclusie trekken dat de rek er wel een beetje uit is. Manage je ego en voer die besparing door.
Hoe kan een coach helpen je omzet te verhogen?
Ok, nu het stukje praten voor eigen parochie.
Er is een reden dat je dit stukje tegenkomt op de site van een businesscoach.
Omdat we je hierbij kunnen helpen. Dat is wat we doen.
En dat doen niet slecht, aldus de 195+ 5* reviews van onze tevreden klanten.
Wil jij meer omzet, minder kosten en minder uren verspillen in je zaak aan dingen die er niet toe doen?
Doe dan hieronder de intake en we nemen contact met je op.