mastermind groep

‘Een mastermind groep = Confrontatie. Hard werken. Accountability. Dus waarschijnlijk niks voor jou.’

Succes. Als je die term dropt en ondernemers vraagt hoe je daar komt, dan hoor je:

 • Hard werken
 • Nog harder werken
 • Doorzetten
 • Niet opgeven
 • Etc.

En tuurlijk, allemaal waar.

Maar er mist iets cruciaals: focus op wat succes is.

De wereld doet ons graag geloven dat succes iets universeels is. En dat het ruikt naar bijvoorbeeld Elon Musk. Of Dan Bilzerian.  

Maar wat belangrijker is dan succes, is je eigen succes. Succes dat voor jou succes is. Voor de een is dat een dikke vette Lamborghini. Voor de ander een gezond bedrijf in combinatie met ‘n vrije zaterdag zonder kopzorgen.

Als iets je doet focussen op het bepalen en behalen van je eigen succes, dan is het een mastermind.

Wat is een mastermind?

Een mastermind groep is een groep mensen (vaak ondernemers) die regelmatig bij elkaar komt en die elkaar wederzijds op de vingers kijkt, op z’n fouten wijst en op z’n kop geeft.

Klinkt negatief? Is niet zo bedoeld. Het is meer een tegenhanger voor wat je vaak op internet als omschrijving voor een mastermind vindt: een groep ondernemers die het samen hebben over

hoe het gaat met hun business. Veel masterminds zijn niet meer dan veredelde theekransjes met btw-aftrek.

Maar mind you: een mastermind groep is gewoon hard werken. Het is niet een masterclass waarbij je aanschuift, kennis tot je neemt, achteraf een drankje doet en dan met je nieuw opgedane kennis en 2 interessante visitekaartjes weer richting kantoor tuft.

Een mastermind groep is bedoeld om je scherp en accountable te houden. Om te zorgen dat je niet wegkomt met slappe excuses, lulverhalen en opschepperij.

Samen met een paar ondernemers die op hetzelfde punt staan als jij, heb je vaste meetmomenten. Je gaat het hebben over de uitdagingen van ondernemen. Maar je gaat dus niet samen zitten klagen. Je houdt elkaar scherp en accountable en stelt concrete doelen. Zo helpt een mastermind je groeien. Een mastermind pusht je uit je comfort zone. Houdt je een spiegel voor. Geeft je die schop onder je reet waarvan je dondersgoed weet dat je ‘m nodig hebt.

Een mastermind is niet iets dat je op de vrijdagmiddag inplant als borrelmomentje. Geen vergelijking van lekkere jaarcijfers en dikke auto’s. Het is hard werken, geconfronteerd worden.

En voordat je verder leest: Tibor heeft ook masterminds. Bijvoorbeeld eentje voor ondernemers die tot 100K per jaar omzetten. En puur statistisch bekeken is die mastermind waarschijnlijk niks voor jou. Hij kost 15K per jaar en je wordt er moe van.

De mastermind groep: hoe is ‘ie ontstaan?

De mastermind groep duikt de laatste tijd overal op. Je zou bijna denken dat ’t een hype is.

Maar dat is het niet, want hij gaat al even mee. Zakenman Napoleon Hill schreef in 1928 al in zijn boek The Law of Success over de mastermind groep (hoewel mensen vaak denken dat de term mastermind afkomstig is uit zijn boek Think and Grow Rich uit 1937). Hill beschrijft de mastermind als een groep van twee of meer mensen die in harmonie de kennis en acties met elkaar delen die zij inzetten om tot een bepaald doel te komen.

Het idee van een mastermind groep is dat je hierin als ondernemer ook de zoeker mag zijn. Binnen een bedrijf ben jij ‘de baas’ die het allemaal weet en kan en uitstippelt, maar binnen de mastermind groep kan je het gewoon op tafel gooien als je vastloopt. Juist doordat de leden van een mastermind groep allemaal dezelfde successen en uitdagingen tegenkomen op hun pad, helpt zo’n groep je concreet door je een spiegel voor te houden en handvatten te geven.

Zo’n groep gelijkgestemde ondernemers legt binnen no-time jouw blinde vlek bloot bijvoorbeeld. Of ze zien het kringetje waarin jij ronddwaalt, of de valkuil waar jij iedere keer weer met je ogen open in loopt.

Waarom zou ik kiezen voor een mastermind groep? 5 voordelen

Lid worden van een goede mastermind groep heeft veel voordelen. We noemen de 5 duidelijkste.

 • Voordeel 1: Met je neus op de feiten.

Een goede mastermind groep gaat niet jaknikkend mee in al je verhalen en plannen. Ze kijken kritisch, geven hun ongezouten mening of fakkelen gewoon je hele plan af als je iets over het hoofd ziet. Je wordt met je neus op de feiten gedrukt. Dat doet even pijn soms, bijvoorbeeld als blijkt dat je een bord voor je kop hebt. Maar je kunt het maar beter weten.

 • Voordeel 2: Leren van (heel veel) fouten. En successen.

Van je fouten leer je. Dus als je in een groep zit waarin iedereen openhartig over zijn fouten praat, leer je daar ook van. Zonder dat je die fouten eerst zelf hoeft te maken. Omgedraaid geldt het natuurlijk ook: een succesformule die voor een andere ondernemer gewerkt heeft, kan jou op ideeën brengen.

 • Voordeel 3: Regel je shit nu écht.

Ben je er zo eentje die mooie doelen stelt die dan ergens achter in een bureaula belanden? Of blijkt de kroeg steeds aantrekkelijker dan werken aan je doelen? Of ben je sowieso niet van de doelen en modder je een beetje aan? Als lid van een mastermind gaat dat je dus niet lukken. Een goede mastermind zet in op concrete doelen en houdt zijn leden accountable. Je gaat concrete doelen opstellen en concrete acties ondernemen. En zo niet, dan ga je dat voelen. Of dan lig je eruit.

 • Voordeel 4: Samen op dat eiland.

Als ondernemer kan je je regelmatig een eiland voelen. Jij runt de boel, medewerkers kijken naar je op, je hebt geen sparringpartner die op jouw niveau staat. In een mastermind groep staat iedereen op jouw niveau. Jullie zitten samen op dat eiland. En nog beter: je mastermindpartners kijken van buitenaf naar jouw bedrijf. Traditie en ingesleten gewoontes zeggen hen niks. Ze leggen de vinger op de zere plek. Of ze maken er gehakt van, als je dat nodig hebt.

 • Voordeel 5: Connecties? Vrienden.

Juist doordat je zo met elkaar het diepe in gaat, je shit op tafel gooit en geen mooi weer speelt zoals op de zoveelste netwerkborrel, leer je elkaar echt kennen. Dat levert waardevolle connecties op. Niet de ‘wij kunnen samen heel goed slap lullen’-connecties, maar de ‘ik heb even een kritische blik/schop onder m’n hol/uitlaatklep nodig, dus ik weet wie ik bel’-connecties. Eigenlijk vrienden dus, in plaats van connecties.

Let’s be clear: een mastermind groep is NIET dit

Voor de duidelijkheid:

 • Samen thee/koffie/bier/een vruchtensapje drinken en klagen over je werknemers/de overheid/de wereld = geen mastermind groep.
 • Lekker in je bubbel van gelijkgestemden Porsches en Rolexen vergelijken = geen mastermind groep.
 • Vrijblijvend af en toe samenkomen om het glas te heffen op jullie successen = geen mastermind groep.
 • Je beste pak aantrekken om te gaan netwerken en prestigieuze klanten uit jullie samenkomst te slepen = geen mastermind groep.
 • Naar de meet-up gaan met het idee dat je nu De Universele Waarheid van Succesvol Ondernemen krijgt voorgeschoteld, die je dan volgende week dinsdag implementeert = geen mastermind groep.

Wat een mastermind groep dan wél is?

Een mastermind groep is restrictief en kritisch. Voor een goede mastermind groep geldt:

 • Je komt niet zomaar binnen. Een mastermind groep is exclusief. En een goede groep kost wat. Een gratis mastermind groep is vaak een verzameling van ondernemers om de hoek die gratis hulp zoeken met hun belastingaangifte.
 • Het doet pijn. Een mastermind groep is kritisch. Succes moet je natuurlijk vieren, maar op gefaalde pogingen mag je kritisch zijn. Dat betekent niet dat je de ondernemer met zijn falende plan in het verdomhoekje zet. Wat het wel betekent: samen analyseren, de vinger op de zere plek leggen, doorvragen, verbeterpunten formuleren, nieuwe doelen stellen, de vinger aan de pols houden, motiveren.
 • Deelnemen aan een mastermind is hard werken. Op vrijdagmiddag 7 minuten na aanvang binnendruppelen bij je mastermind groep kan niet. Een mastermind is iets waar je vol voor gaat. Je bereidt je voor, zet er (voorbereidings)tijd voor apart, bent productief, weet dat je accountable gehouden wordt, draagt bij, discussieert en kijkt actief mee met anderen. Je doet dit samen en je steekt er moeite in. Het is simpel: als je niet zaait, valt er ook niks te oogsten.

De inzet van een mastermind: stabiele groei, gezonde groei

Zoek je een plek waar je successen kunt vergelijken, je nieuwe auto kunt showen, je dikke jaarcijfers casual op tafel kunt gooien en waar anderen je hun trucs vertellen om snel succesvol te worden met weinig werk?

Dan ben je niet welkom op een mastermind.

Een mastermind zet in op stabiele en gezonde groei. Je komt niet bij een mastermind om tips, tricks en hacks te leren om nog sneller te groeien. Je komt om de confrontatie met jezelf aan te gaan.

De mastermind van Tibor heet De Winnende Minderheid. Wij zijn er voor afwijkers. Heel eerlijk: 90% van de ondernemers wijkt af van onze aanpak.

Die 90% is op jacht naar snel succes. Ze zijn als de hongerige automobilist die even door de McDrive gaat. ‘n Snelle vette hap, snel de maag vullen, direct resultaat.

Dit zijn de ondernemers die inzetten op snel succes. Snel groeien. Snel meer cash. Snel succesvol in iedereens ogen.

De 10% die Tibor aantrekt, negeert de McDonald’s en rijdt door. Tot ‘ie thuis is. Doet boodschappen. En kookt een volwaardige maaltijd.

Ja, dat is meer werk.

Ja, dan heb je echt flink honger.

Ja, daar heb je dan echt 0% zin in.

Maar het is wel de gezondste oplossing. En jij zit niet over 2 uur weer aan de chips, want jouw maaltijd is wél voedzaam.

Tibor zet niet in op snel. Tibor zet in op stabiel en op gezond. Ook als gezonde groei de weg van de meeste weerstand is. En je daar 0% zin in hebt.

Lid worden van Tibors mastermind? Je hebt 10% kans

De kans is 1 op 10 dat de mastermind van Tibor iets voor jou is. Ontdek op de pagina over De Winnende Minderheid of jij bij de winnende 10% zit.

Snelle stats over mastermind De Winnende Minderheid:

 • Mastermind voor zzp’ers en ondernemers met een omzet vanaf 100K per jaar.
 • Investering: 15K per jaar
 • Invite-only: een strenge intake, dus echt kwaliteit
 • Mastermind mentor Tibor i.s.m. mentoren uit het hoogste segment
 • Geen slappe smoezen: regel je shit en kom opdagen, anders lig je eruit
 • Niet alleen focus op bedrijf, maar ook op privé. Gezondheid en rust in je kop.
 • Max 30 plekken

Zet je meer dan 2 miljoen per jaar om? Dan is er De Eenheid. Min of meer hetzelfde verhaal. Maar dan kost het 20K per jaar. Even weinig kans dat ’t iets voor jou is. Groeiprogramma + mastermind. Special Forces instructeurs. Wekelijkse accountability.

Check of jij een van de 12 plekken in De Eenheid kunt innemen.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *