leiderschapscoaching verbeter je teamprestaties

Leiderschapscoaching: verbeter je teamprestaties, begin bij jezelf

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Die ken je.

Maar populair is ie niet. Want met het vingertje wijzen is natuurlijk retemakkelijk. ‘Dat gaat verkeerd’, ‘daar gaat het fout’. Fout gaat het altijd ‘daar’. Nooit ‘hier’.

Zeker in jouw positie. Jij bent een leider. Jij staat bovenaan in de hiërarchie. Dan is het makkelijk om alles af te schuiven. Niet alleen taken, maar ook complicaties. En fouten.

Maar: je teamprestaties verbeteren begint bij jezelf. Goed leiderschap is leiderschap dat zich ontwikkelt. Dat leert van fouten. Yep, ook (en vooral) van eigen fouten.

Een leiderschapscoach is iemand die de valkuilen van leiderschap kent. Hij neemt je mee naar de rand van die valkuilen. En laat je er misschien zelfs intuinen. Want daar leer je zo lekker van.

Wat is leiderschap coaching?

Leiderschap coaching leert je om goed te leiden, zou je denken.

Klopt. Maar er is een maar.

We zien leiden vaak als de boel aansturen, bestieren. Van hot naar her rennen om met jouw spierkracht en leiderschapskwaliteiten alle radertjes draaiend te houden. Iedereen put uit jouw power.

Maar: jij bent niet de power die de radertjes laat draaien. De radertjes, dus je medewerkers, draaien uit zichzelf. Jij bent de smeerolie die hen soepel laat draaien. Jij veroorzaakt het draaien niet, je versoepelt het.

Leiderschap coaching kun je zien als een verversing van de smeerolie. We houden ‘m tegen het licht: is ‘ie nog goed vloeibaar en soepel? Geen klontjes waar de boel op kan vastlopen? Als we onregelmatigheden zien, duiken we daar dieper in: hoe komt dat? Heeft dat te maken met de smeerolie zelf of met de werkmachine waar die smeerolie in zit?

Leiderschap coaching leert je eigenlijk om goede smeerolie te zijn. Want de essentie van leiderschap coaching is niet om je te leren leiden, maar om je te leren begeleiden.

Waarom jij als manager of leidinggevende ook gecoacht moet worden

Leidinggeven is daadkrachtig optreden. Toch?

Is waar. Soms.

Door jou loopt de boel. Vandaag, maar ook volgende maand. Je plant actief vooruit, bepaalt de koers. Je managet verwachtingen, creëert draagvlak.

Dus ja, een goede leider is daadkrachtig. Maar: op de juiste momenten. Hij is ook regelmatig juist afwachtend, laat los, draagt over.

Een leiderschapscoach leert je situaties in te schatten. Wanneer moet je met piepende bandjes door de bocht, wanneer moet je juist van het gas af en terugschakelen?

Je grootste taak als leider is niet om te leiden. Het is om te begeleiden.

Coaching voor leidinggevenden is dus geen assertiviteitscursusje. Het leert je begeleiden, de boel smeren. Niet de boel met jouw spierkracht draaiend houden.

Leider zijn, dus je werknemers coachend begeleiden, wordt vaak onderschat. Op elk moment de juiste optie kiezen tussen ‘ik regel het voor je’ en ‘ik laat het volledig aan jou over’ is niet easy peasy lemon squeezy.

De kunst van leider zijn is om op de juiste momenten daadkrachtig en afwachtend te zijn. En dat leer je tijdens goede leiderschap coaching.

Daarbij: onderschat je eigen blinde vlekken niet. Grote kans dat je medewerkers ze precies kunnen aanwijzen. Maar dat zullen ze niet zo snel expliciet doen.

Een leiderschapscoach doet dat wel. Hij leert jou om ze ook te zien en ze in verschillende situaties te pinpointen. Zodat je niet steeds in dezelfde valkuil dondert.

Coaching voor leidinggevenden: zo werkt ’t bij Tibor.nl

Tibor is leiderschap coach. Maar niet de zoveelste.

Tibor is mental business coach en tegelijkertijd ook personal coach. Puur en alleen business coach zijn, daar gelooft hij niet in.

Je business kan je onmogelijk los zien van de rest van je leven. Succesvol worden kan pas als je het niet alleen zakelijk, maar ook privé lekker voor elkaar gebokst hebt.  

Succes is pas succes als het gelukkig maakt. Maakt niet met hoeveel je je omzet verhoogt binnen een maand. Hoeveel mensen de grond kussen waarop je loopt.

Tibor is radicaal. Hij gelooft niet in cheerleaden, in je handje vasthouden. Zoek je een coach voor leidinggevenden die je vrijblijvend zijn zienswijze geeft op jouw leven en jouw leiderschap en die zich lekker supportive opstelt, dan is Tibor een extreem slechte match met jou.

Coaching voor leidinggevenden van Tibor: niet voor plucheliefhebbers

Voor de softe aanpak moet je niet bij Tibor zijn. Hij is radicaal omdat hij weet dat het niet anders kan. Je leert pas echt als je jezelf en je eigen tekortkomingen en tegenstrijdigheden in de spiegel ziet. Confrontatie dus. Met jezelf.

En met (de tekortkomingen en tegenstrijdigheden van) anderen. De coaching voor leidinggevenden van Tibor is groepscoaching. Niet zodat je lekker samen kunt gaan zitten pochen over je omzetgroei. Of kunt gaan zitten klagen over ‘het personeel van tegenwoordig’.

In een groep leer je meer en sneller. Je herkent elkaars struggles, beantwoordt elkaars vragen en bekritiseert elkaars tactieken. Je confronteert elkaar en spiegelt elkaar.

En je sleept elkaar erdoorheen. Want het gaat zwaar worden. Mentaal én fysiek.

Coaching voor leidinggevenden van Tibor is niet voor plucheliefhebbers. Dit is leiderschapscoaching tot op het bot. Harde confrontatie. Pittige opdrachten. Maar ook: harde groei, een pittig resultaat.

In chique termen: een steile leercurve.

In plaats van ze taken en opdrachten te geven en vervolgens hun resultaten te bekritiseren, stel je vragen die ze helpen de juiste weg te vervolgen.

Van controleren en corrigeren naar inspireren en faciliteren.

coachend-leiderschap
Zolang je dit vierkant blijft doorlopen, blijft het gesprek óók lopen. Meer over coachend leiderschap.

Leidinggeven = persoonlijk leiderschap coach worden

Een goede leider is persoonlijk leiderschap coach voor zijn medewerkers. Let op: persoonlijk leiderschap en leiderschap zijn verschillende dingen.

Leiderschap zien we als ‘het leiden van een team’.

Persoonlijk leiderschap houdt in dat je:

  • Weet wie je bent.
  • Weet wat je wilt.
  • Weet wat je daarvoor moet doen.

Wel leidt goed leiderschap tot persoonlijk leiderschap bij medewerkers. Inspireren, motiveren, faciliteren: dat is wat een goede leidinggevende doet. Zodat zijn medewerker:

  • Weet wie hij is.
  • Weet wat hij wil.
  • Weet wat hij daarvoor moet doen.

Een goede leider is een begeleider. Een persoonlijk leiderschap coach. Hoe je dat doet? In 3 stappen:

  • Luister.

Zonder je oordeel klaar te hebben. Zonder in je hoofd bij je volgende afspraak te zijn. Zonder alleen maar bezig te zijn met je eigen reactie. Luister naar je medewerkers. En vraag door. Luister daarna weer.

  • Huiver.

Dat betekent: leef je in. Jij ziet gedrag van je medewerkers, maar alle lagen daaronder, alle karaktertrekken en emoties en routines en conditioneringen, zie je niet. En daarnaast: ook voor je werknemers geldt dat ze hun privésituatie meenemen naar de werkvloer. Vind je hun gedrag of denkwijze onverklaarbaar, vraag dan door. Best kans dat er privé iets speelt. Leef je in. Je ziet vaak maar het topje van de ijsberg.

  • Doe én laat (ruimte).

Ja: je empowert. Ja: je geeft ruimte. Maar ‘wat denk jij zelf dat we hieraan kunnen doen?’ houdt ergens op. Kaats niet altijd de bal terug. Leer aanvoelen waar autonomie voor je werknemer ophoudt en waar een hulpvraag begint. Leiden betekent anderen empoweren om hun werk te doen. En dat betekent soms ook in de ring springen. Niet alleen aanmoedigen vanaf de zijlijn.

Leiderschap coaching training via Tibor.nl: weet je dat wel zeker?

Tibor is niet de leiderschapscoach die je vertelt hoe het moet. Hij is de leiderschapscoach die je confronteert met wie je bent. En dus met wat je uitwerkt.

Je hoeft niet het achterste van je tong te laten zien. Dat vindt Tibor zelf wel uit.

Hij is van het type dat je leven samenvat op 1 a4’tje. Waarna jij dan denkt: shit, hij heeft gelijk.

Zoek je een cheerleader, iemand die je vrijblijvende suggesties geeft, met wie je comfortabel (lees: lekker theoretisch, niet te persoonlijk) kunt bomen over bedrijfssituaties:

GA NIET VOOR TIBOR ALS LEIDERSCHAPSCOACH.

Lees even verder op de pagina’s over Tibor als business coach of Tibor als personal coach. Of check zijn schurende blogs. Dan leer je ‘m wel kennen.

Ook een dikke afrader voor comfortzoekers: de Tibornieuwsbrief.

Lang verhaal kort: met Tibor ga je grootse stappen zetten. Maar het kost bloed, zweet en tranen.

Tibors motto: alles kan, alles heeft een prijs.

De vraag is: ben jij bereid die prijs te betalen voor leiderschapscoaching van Tibor?

Begin dan hier:

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *