Mentale weerbaarheid bij Tomdoms

Wat is mentale weerbaarheid? En hoe vergroot je het?

Mindset-goeroes: we kunnen er tegenwoordig niet meer omheen.

Grote beloftes komen om de hoek kijken. Een gelukkig leven. Innerlijke rust. Weer van jezelf houden. Alsof we dat met één knip in de vingers even kunnen veranderen.

Bullshit. Mentale weerbaarheid is niet iets wat je ‘zomaar’ krijgt. Je moet ervoor werken. Er moeite voor doen.

Wil je meer rust in je kop? Kom dan niet aan met het eeuwige “Geloof in jezelf”. Wat een dooddoener. Mentale weerbaarheid moet je trainen.

De betekenis van mentale weerbaarheid

Mentale weerbaarheid heeft te maken met hoeveel je mentaal kunt dragen. Kijk maar eens naar de betekenis van weerbaar zijn:

In staat tegenstand te bieden

Met andere woorden: kun jij mentaal tegenstand geven? Mentale weerbaarheid is dus geen zweverig concept. Verre van. Zonder mentale weerstand ben je niets. Het draait om draagvlak: blijf jij staande in kritieke situaties? Misschien val je wel meteen om. Ben jij helemaal niet bereid om tegenstand te bieden.

We onderscheiden 4 elementen van mentale weerbaarheid:

  1. Uitdaging
  2. Vasthoudendheid
  3. Controle
  4. Vertrouwen

Wat is jouw mentale weerbaarheid?

Je wilt werken aan jouw mentale weerbaarheid. Meer draagkracht creëren

Maar je kunt ergens niet aan beginnen zonder te weten waar je nu staat. Wat is jouw huidige mentale weerbaarheid? Misschien is één vleugje wind al genoeg om jou om ver te krijgen. Maar misschien heb jij al voor hetere vuren gestaan.

Daarom zijn de volgende situaties belangrijk om in kaart te brengen:

  • Hoe je denkt over jezelf;
  • Obstakels die je overwonnen hebt;
  • Hoe je omgaat met uitdagingen;
  • Hoe je reageert op tegenslagen.

Noem het de nulmeting. Het start van een traject om mentaal weerbaar te worden. Weet je waar je nu staat, dan weet je wat je moet verbeteren.

We dagen je uit om een moeilijke situatie op te zoeken. Vind de weerstand. Kijk eens hoe je hierop reageert. Dit zegt veel over je huidige mentale weerbaarheid.

Jezelf als grootste vijand

Wil je stappen maken, dan staat er vaak maar één ding in de weg. Jijzelf.

Niemand houdt ons tegen om uitdagingen aan te gaan. Om dat bedrijf te beginnen waar je altijd van droomde. Om gezonder te leven.

Het is je eigen mind die de angsten vormt. Die de beren op de weg ziet. Terugkrabbelt als het niet lukt. Overwin jij je eigen hoofd en kun jij je gedachtes controleren, dan ben je tot grote dingen in staat. Dan ben je bereid om stappen te nemen. En pleur je niet meteen om als het fout gaat.

Het begint bij mentale weerbaarheid trainen.

Meer veren kun je leren

Bij mentale weerbaarheid draait alles om veerkracht. Heb jij een hoge mentale weerbaarheid, dan kun je soepel reageren op tegenslagen of veranderingen.

Mentale weerbaarheid is niet iets waar je mee geboren wordt. Het is geen gave. Dat betekent dus dat je het kunt aanleren. Dat je je mentale weerbaarheid kunt vergroten.

Een mental coach kan je hierbij helpen. Niet om je aan te moedigen. Dan heb je het principe verkeerd begrepen.

Anders dan het welbekende beeld dat veel mensen van een mental coach hebben, staan wij niet aan de zijlijn om je aan te moedigen. Een behandeling met een zijden handschoen gaat jouw mentale weerbaarheid niet vergroten.

In tegendeel. Het maakt je alleen maar zwakker. We zijn niet meer gewend dat mensen eerlijk tegen ons zijn. We weten niet hoe het is om eens écht in de spiegel te kijken. We houden liever de schijn op.

Wil je mentaal weerbaar worden, dan is het tijd om hard voor jezelf te zijn. Om de grenzen op te zoeken. We moeten ons brein leren om klappen te incasseren. En ja, dat is moeilijk. Maar het gaat je ongelofelijk veel opleveren. Die veerbaarheid is de sleutel naar succes. Op het werk. In je relatie. Bij je vrienden.   

Stel doelen

Het begint bij het stellen van doelen. Wil je je mentale weerbaarheid vergroten, dan moet je helder hebben waar jij wilt staan in het leven. Wat is succes voor jou?

Gek genoeg is dit een vraag waar veel mensen het antwoord niet op hebben. We kloten maar wat aan. Lopen als een kip zonder kop op het werk en vinden het raar als we geen progressie zien.

Weet je waar je voor werkt, dan is het makkelijker om met tegenslagen om te gaan. Je weet namelijk waar je het voor doet. Heb je geen doelen, dan is het de makkelijke weg om op te geven. Je deed het immers toch niet met een reden. Dan kun je beter stoppen.

Een mental coach helpt je om helder te krijgen waar je voor staat. Simpelweg door vragen te stellen. Door jou te testen in kritieke situaties.

Kan jij tegen een stootje?

Natuurlijk zeggen we het liefst volmondig ‘ja’ op deze vraag. Maar ga maar eens goed na bij jezelf. Doe jij een stapje terug als het moeilijk wordt? Of ga je de uitdaging aan? Als je meer stoten wilt kunnen vangen, meld je dan aan voor onze personal coaching. Weet wel: je kunt hier niet mee kappen als je het even niet ziet zitten. Denk er dus goed over na.

BOEK WINST OP ALLE FRONTEN_

"Mijn team en vrienden denken dat ik super slim ben (ben ik niet). Dat komt door de emails van tibor (en ze hebben geen idee dat die bestaan)."
- Een subscriber van tibor.nl

*Je kunt je op elk moment uitschrijven met 1 klik als het je allemaal te veel wordt Powered by ConvertKit

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *