Je schrikt midden in de nacht wakker. 4.00 geeft je wekker aan. Shit ik moet die mail nog beantwoorden en heb ik wel gereageerd op dat innovatieve voorstel? Er spookt van alles door je hoofd. Je weet dat het niet nodig is, het is super vroeg in de ochtend, een gemiddeld mens slaapt rond deze tijd! Jij niet, jij hebt last van werkstress.
Effectieve manieren op werkstress te verminderen
Werkstress. Een volwassene met een baan die hier nog nooit last van heeft gehad moet nog gevonden worden. Het is een veelvoorkomend thema binnen de bedrijfswereld. Als je googelt vliegen duizenden zoekresultaten je om de oren. Maar waarom is het zo’n actuele zoekterm? En waarom wordt er zoveel over geschreven? Goede vraag, vinden wij en daarom deze blog.
Structurele werkstress is het voorportaal van overspanning of zelfs een burn-out. In deze blog gaan we kort in op werkstress; wat het is en wat de oorzaken zijn. Daarnaast maken we onderscheid tussen gezonde en ongezonde werkstress. Als afsluiter worden er tips gegeven hoe jij om kan gaan met werkstress.
Wat is werkstress?
Stress van je werk.
Hieronder lees je de definitie van stress vanuit de Dikke van Dale. De definitie van werk, wordt aan de verbeelding over gelaten.
stress (de; m)
1
aanhoudende geestelijke druk; = spanning
Constante spanning van taken die gerelateerd zijn aan werk. Hierdoor ontstaan er stressklachten.
Denk aan druk op de borst, hoge ademhaling, gespannen spieren. Of concentratieproblemen, hoofdpijn, snel geïrriteerd. Daarnaast kunnen er nog veel meer lichamelijke signalen worden toegevoegd aan dit lijst. Op het moment dat je één van deze symptomen herkent, begeef je jezelf langzamerhand naar de gevarenzone van extremen(werk) stress, oftewel burn-out of oververmoeidheid.
De symptomen geven een signaal af dat je te lang een hoge werkdruk ervaart.
Er is namelijk ook gezonde werkstress. Het moment waarop je tegen een deadline aan werkt en er acuut dingen opspelen. Stress zorgt er dan voor dat je lichaam op 100% draait en dat je het goed oplost. Stress helpt je om dingen gedaan te krijgen, alleen te lang stress zorgt ervoor dat je jezelf voorbij loopt.
Wat zijn de oorzaken van werkstress?
In de volgende alinea gaan we uit van de negatieve gevolgen van werkstress. De positieve gevolgen van werkstress komen later in deze blog. De oorzaken van werkstress komen vaak voort uit verandering.
Deze veranderingen brengen verantwoordelijkheden met zich mee en deze taken belanden op jouw takenlijst. Verandering is, om die reden, één van de hoofdoorzaken van stress. Mede ook omdat als er op jouw werk verantwoordelijkheden bijkomen of veranderen, thuis jouw verantwoordelijkheid ook genomen moet worden.
Het is helaas niet zo dat je het één uit kan zetten als het ander opspeelt. Vooral als het dan nieuwe taken zijn waarbij er andere competities worden gevraagd, is er meer tijd en energie nodig om de taken uit te voeren. Waardoor je in de knel komt met andere taken.
Daarnaast kan stress ook opspelen als je met bepaalde mensen samenwerkt.
Bijvoorbeeld een controlerende collega die constant op je vingers meekijkt, één die de taken niet op tijd inlevert, één die altijd kritiek heeft.
Maak dit ook bespreekbaar.
Een zin die hierbij helpt is: In deze situatie … zag ik dit gedrag … het effect op mij n.a.v. van dit gedrag was …hierdoor voelde ik mij…kunnen wij hier iets over afspreken, want ik zou graag …van je zien.
Doelloze werkstress en doelbewuste werkstress
Werkstress is te verdelen in twee soorten:
- 1. Doelloze werkstress
- 2. Doelbewuste werkstress
Bij doelloze werkstress doe je maar wat.
Je rent rond als een kip zonder kop en bent overal en nergens. Je zegt tegen veel dingen ‘ja’ waardoor je de autonomie van jouw eigen leven over hebt gegeven aan de wereld om je heen. De keuze is om overal bij te zijn, waardoor jij wordt overladen. Je bent gestresst.
Bij doelbewuste werkstress heb je een deadline.
Zoals een boek wat je af wilt hebben voor een bepaalde datum, een project of een contract wat afloopt.
Je zet alles op alles om je doel te bereiken. Je bent productief en in je agenda is even geen ruimte voor andere afspraken.
Omgaan met werkstress
Allereerst maak het bespreekbaar! Ga naar je leidinggevende en vertel dat je last hebt van werkstress.
Voordat je dit gesprek aangaat, breng voor jezelf inzichtelijk waarom jij stress hebt, van welke taken jij stress krijgt en wat voor effect dit heeft.
Daarnaast is het handig als je regelmatig ontspanning voor jezelf inbouwt waarbij je tot rust kan komen. En dan echt tot rust.
Dus niet Instagrammen, Facebooken, maar lekker naar buiten, uitwaaien. Je hoofd echt rust geven. Zodat je oplaadt. Daarnaast is het ook handig om voor jezelf na te gaan waarvan je precies stress krijgt.
Welke taak geeft je stress? Of wie geeft je stress?
Vijf concrete tips die werkstress verminderen.
- 1. Maak een planning en houd je eraan
Werk in tijdsblokken waarbij je de uren werkt die nodig zijn (ondernemer) of die zijn afgesproken (werknemer). Maak voor jezelf inzichtelijk hoeveel uur je aan elke taak kwijt bent. Ga ook voor jezelf na of de taken die op de takenlijst staan ook echt jouw verantwoordelijkheid zijn. Koppel hier een tijdsduur en datum aan en jouw planning is klaar. Nu jezelf er aan houden :).
- 2. Neem regelmatig pauze zodat je kan ‘opladen’.
Ga lekker naar buiten, haal een frisse neus, koffie bij de lokale koffietent of ga lekker sporten. Door te bewegen laadt je brein op, maak je gelukshormoon aan en ben je beter bestand tegen stress. Het helpt ook als je gedurende de dag werkt volgens het Pomodoro principe. Dit houdt in dat je 4x 25 minuten werkt en na die 25 minuten, 5 minuten pauze neemt. Na twee uur neem je 15 minuten pauze. Apps die hierbij helpen zijn de Pomodoro timer of de BeFocused app. - 3. Maak het bespreekbaar
Ga met de opdrachtgever of je werkgever het gesprek aan waarbij je vraagt om of meer tijd of minder taken. Hierdoor geef je jezelf meer ademruimte.
- 4. Geef je grenzen aan en houd je eraan
Ga echt werken. Laat je niet afleiden door collega’s, vrienden of familie. Als je aan het werk bent, werk echt. Communiceer hierover, zet je telefoon op niet storen en focus.
- 5. Besteed taken uit
Maak gebruik van de kennis en vaardigheden van anderen. Zorg ervoor dat je het niet alleen doet, maar dat je juist datgene doet waar jij goed in bent.
Wil je meer weten of meer leren van tibor.nl. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
BOEK WINST OP ALLE FRONTEN_
"Mijn team en vrienden denken dat ik super slim ben (ben ik niet). Dat komt door de emails van tibor (en ze hebben geen idee dat die bestaan)."
- Een subscriber van tibor.nl