Onvoorspelbaar betekent niet onvoorbereid

Het Corona virus laat weer eens zien dat je de toekomst eenvoudigweg niet kan voorspellen. Dat betekent niet dat je niet aan je eigen toekomst kan werken.

Ik heb daar een boek over geschreven, getiteld “Engineering the future” (het is in het engels). Want onvoorspelbaar betekend niet onvoorbereid. In tegendeel.

Fitness

Het kan niet als een verrassing komen dat je veel beter met crisissituaties kan omgaan, als je mentaal en fysiek fit bent.

Anti-fragiel

Als je Naseem Taleb volgt ben je bekend met het principe van de zwarte zwaan. En Corona is een voorbeeld van een zwarte zwaan. Er komen er nog wel een paar. Op persoonlijk, zakelijk en macro niveau. Wat er getest wordt, is hoe (anti) fragiel je bent. Ben je te veel afhankelijk van technologie, klanten, bedrijfs modellen, leveranciers, etc.? Heb je financiële buffers gebouwd? Ben je weerbaar?
onvoorspelbaar betekent niet onvoorbereid

Technologie

Je wist eigenlijk al heel lang dat heel veel bedrijfs modellen (inclusief die van jou) worden gedigitaliseerd en dat betekent online. Corona heeft dat proces alleen maar versneld.

Leiderschap

Nu is de tijd voor nieuwe leiders. Nu kan je laten zien waar je voor staat. Nu kan je geschiedenis schrijven. Nu is de tijd om je levensdoel te herdefiniëren. Nu is de tijd om je verhaal te schrijven en je richting te bepalen.

Innovatie

Het belang van innovatie kan ook geen verassing zijn. Het verschil nu is het ideale brandende platform om de innovatie agenda te versnellen. Never waste a good crisis. Gebruik scenario planning, strategische verhalen en science fiction. Stel je informatie dashboard samen en ga aan de gang.
een goed plan is het halve werk

Exponentieel

Je hebt nu voor je ogen gezien wat exponentieel er uit ziet. De snelheid waarmee dingen veranderen wordt altijd onderschat. Jouw industrie is de volgende.

Alles is anders

Niets is hetzelfde. Vergeet alles wat je weet of geleerd hebt. Het nieuwe paradigma is gearriveerd.

Denk na over

Denk aan basis inkomen. Denk aan klimaat. Denk lokaal. Denk aan kortere distributie kanalen. Denk aan circulair. Denk aan overvloed. Denk aan wat mensen echt belangrijk gaan vinden. Denk nieuwe politiek, denk verlicht leiderschap. Denk aan surveillance. Denk internet. Denk aan minder reizen. Denk samen. Denk familie. Denk gezondheid. Denk zin van het bestaan. Denk aan de veranderende perspectieven met betrekking to werk, je baan en hun toegevoegde waarde aan de samenleving. Denk bullshit banen. Denk ouderenzorg. Denk aan hoeveel baby’s er binnenkort worden geboren. Denk wearables. Denk sensors. Denk 3D printers. Denk aan AR en VR. Denk aan gaming. Denk economie.  Denk na over Bruto Nationaal Geluk. Denk aan de Boeddhistische economie.

Slinger beweging

Denk aan de slinger beweging. Elke actie is een reactie. Met extremen aan beide kanten. Wat zijn die extremen. Wat is jouw positie op die slinger beweging?

Beter

Ik denk dat uiteindelijk alles beter wordt. Dat de meeste effecten van Corona positief zullen zijn. Als ondernemer kan jij daar een onderdeel van zijn. Nu is de tijd om je eigen toekomst te bepalen.

Operatie Digitale Doorbraak

Dat gaan we met Operatie Digitale Doorbraak doen. Je kan hier boeken https://tibor.nl/operatie-digitale-doorbraak/.
PS Als je boekt, krijg me mijn boek er gratis bij.


Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *