masterclass door tibor

Doorbreek patronen: gedrag veranderen in drie stappen

Heel ons leven bestaat uit patronen. Iedere dag naar ons werk. Patroon. Een bak koffie om 9 uur. Patroon. Roken. Patroon. Om 23 uur naar bed. Patroon.

Een patroon is belachelijk moeilijk om te doorbreken. Patronen zitten diepgeworteld in ons onderbewustzijn. We doen ze automatisch. Het hoort bij ons. Het voelt logisch.  

Maar toch wil je van sommige patronen af. Je wilt stoppen met roken. Geen cafeïne meer drinken. 25 kilo afvallen. Makkelijk? Absoluut niet. Haalbaar? Absoluut wel.

Met een personal coach ga jij doen wat je allang wilde doen, maar toch niet deed. Je gedrag veranderen in drie stappen.

Waarom gedragsverandering zo moeilijk is

Gedragsverandering: iets willen veranderen in ons gedrag. Vaak heeft deze wens naar gedragsverandering ermee te maken dat we niet tevreden zijn met onze huidige situatie. Je hebt last van bepaald gedrag dat je vertoont. Je wilt er vanaf.

Tegelijkertijd is het verdomd moeilijk om van een patroon af te komen. Je wilt stoppen met roken. Je denkt misschien: “Dan stop je toch gewoon?” Maar in de praktijk steekt dit vaak anders in elkaar. Jouw patronen zijn vastgeroest. Het zijn gewoontes.

Nieuw gedrag is zo lastig omdat het niet automatisch gaat. Het kost moeite. Levert niet meteen een beloning op. Waardoor we vervolgens weer snel terugvallen in onze oude gewoontes, automatische handelingen. “Het is nu eenmaal zo.”

Hoe jij de knop om zet voor gedragsverandering

Gedragsverandering gaat in stappen. Het is niet zo dat we van de één op de andere dag ineens stoppen met roken. Ja, het klopt dat je hier ooit op één dag mee moet stoppen. Maar nee, dit gaat niet over één nacht ijs. Er gaat namelijk een geheel proces aan vooraf.

Platgezegd werkt gedragsverandering in drie stappen:

  1. Bewustwording van gedragsverandering (waarom)
  2. Wat je moet doen om dit te veranderen (wat)
  3. De stappen die je neemt om dit te veranderen (hoe)

1      Waarom

Gedragsverandering begint met erkennen dat je bepaald gedrag wilt veranderen. Je merkt dat je je stoort aan je acties. Bewustwording is de eerste stap in gedragsverandering. Je beantwoordt de waaromvraag:

Waarom wil ik stoppen met roken?

Waarom wil ik 25 kilo afvallen?

Waarom wil ik geen cafeïne meer drinken?

Waarom wil ik niet te direct zijn in mijn communicatie?

Het beantwoorden van deze waaromvraag helpt om motivatie te krijgen om jouw gedrag te veranderen. Je weet namelijk waar je het voor doet. Dus kun je eraan beginnen.

2      Wat

Nu je weet waarom je je gedrag wilt veranderen, kun je bepalen wat er nodig is om je gedrag te veranderen.

Kijk maar eens naar dit voorbeeld.

Je bent je bewust van het feit dat je wilt afvallen. Je wilt namelijk meer gezond leven. Dit is de waaromvraag. Wat je hiervoor moet doen? Hier komt de wat-vraag: minder onbewerkt voedsel eten en meer gaan sporten.  

De ‘wat-vraag’ omvat grote acties. Meer sporten, minder vet eten. We noemen dit ook wel de macro-acties.

3      Hoe

Toch kun je met de macro-acties niet direct aan de slag. Hier zijn micro-acties voor nodig. Nieuw gedrag moet klein zijn. Als mens zijn we geneigd om in de paniek te schieten als iets te ‘ongewoon’ wordt. In één keer nooit meer iets ‘lekkers’ eten gaat ‘m niet worden. Daarom deel je je macro-acties op in ‘micro-acties’.

Een nieuwe gewoonte moet aan drie voorwaarden voldoen om deze te accepteren:

  1. De nieuwe gewoonte moet klein zijn;
  2. De nieuwe gewoonte moet verankerd zijn aan een bestaande gewoonte;
  3. Er moet een beloning zijn voor het nieuwe gedrag.

Training gedragsverandering bij Tibor

Je wilt de boel verstellen. Je kiest voor een versterker: je klopt bij een personal coach aan omdat je je gedrag wilt veranderen. Dit doe je niet zomaar: het lukt je niet op eigen houtje om hieraan te beginnen. Wat nou als je een coach hebt die als een cheerleader naast je staat:

 “Geloof in jezelf!”, “Je kunt meer dan je denkt!”

Denk je dat dat gaat werken? Bullshit. Bij Tibor geloven we dat een personal coach eerlijk tegen je moet zijn. Daarom houden we je een spiegel voor. Geven je de waarheid die niemand anders durft te geven. Want gedragsverandering werkt niet met een bord voor je kop.

Klaar om je gedrag te veranderen in deze drie stappen en ben je niet bang om op je bek te gaan? Dan is personal coaching van Tibor iets voor jou.

BOEK WINST OP ALLE FRONTEN_

"Mijn team en vrienden denken dat ik super slim ben (ben ik niet). Dat komt door de emails van tibor (en ze hebben geen idee dat die bestaan)."
- Een subscriber van tibor.nl

*Je kunt je op elk moment uitschrijven met 1 klik als het je allemaal te veel wordt Powered by ConvertKit

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *