Een opgever wint nooit en een winnaar geeft nooit op.
Maar soms lijkt het nu eenmaal makkelijk om je hoofd te laten hangen en de handdoek in de ring te gooien. Je motivatie is weg. Of in ieder geval: er is weinig van over.
Toch ligt het probleem niet bij de motivatie. Het probleem is dat je geen lange termijnvisie hebt waar je je op kunt focussen.
Motivatie komt niet vanzelf. Wachten tot je je gemotiveerd wordt, is hetzelfde als in een auto zitten en wachten tot deze gaat rijden. Dat gebeurt niet.
Maar hoe krijg je dan wel motivatie? We geven zetten vijf actiepunten op een rij. En lees: daar is dus actie voor nodig.
Wat is motivatie?
We willen gemotiveerd worden. Maar om tot actie over te gaan, is het belangrijk om voor ogen te hebben wat we met motivatie bedoelen. Zonder concrete stappen ben je namelijk nietszeggend bezig.
Zoeken we de betekenis op, krijgen we het volgende.
Motivatie is de drijfveer of reden van een individu om tot een actie over te gaan. Het is de reden dat iemand een bepaald gedrag uitvoert. Met andere woorden: de reden waarom iemand iets doet.
Heb je geen reden om een bepaald gedrag uit te voeren of voel je geen innerlijke drijfveer, dan noemen we dat dus een gebrek aan motivatie.
Om weer gemotiveerd te worden, moeten we dus op zoek gaan naar onze innerlijke drijfveren óf deze opnieuw stimuleren.
“Hoe krijg ik motivatie?” is dus niet de juiste vraag. Motivatie krijg je niet. Het komt niet even aanwaaien als je het nodig hebt. Je moet ervoor werken.
1. Creëer een motiverende omgeving
Als een bloem niet bloeit, repareer dan de omgeving. Niet de bloem.
Zo geldt het ook voor de motivatie. Ben je niet gemotiveerd? Dan kun je talloze redenen bij jezelf gaan zoeken om weer gemotiveerd te raken. Tevergeefs. De kans is namelijk groot dat je je simpelweg niet in een motiverende omgeving bevindt.
Onze omgeving bepaalt ons gedrag. Zien we een groene voetstap richting de trap, nemen we eerder de trap dan de roltrap. Richten we een kantine anders in, kiezen we sneller voor het water dan voor frisdrank.
Je omgeving is belangrijk in het voeden van informatie. Is er veel weerstand in je omgeving te vinden, is de kans groot dat je beperkt wordt in motivatie. Besteed daarom extra aandacht aan het creëren van een motiverende omgeving.
Maak progressie zichtbaar. Hang je doelen aan de muur. Leg boeken in het zicht. Ruim alle troep op. Zorg dat je niet om je actiepunten heen kunt. Leg je motivatie letterlijk in het oog.
Brengen we in de praktijk. Wil je meer motivatie krijgen om gezond te eten? Dan zet je dus alle ingrediënten letterlijk op het aanrecht en verwijder je die koektrommels uit het oog. Je zult zien dat je eerder naar de gezonde producten grijpt als je ermee geconfronteerd wordt.
2. Omring je met de juiste mensen
Niet alleen de omgeving bepaalt het gedrag. Ook de mensen in deze omgeving hebben veel invloed op je motivatie. Krijg je veel negatieve feedback, zul je al snel meer weerstand ontwikkelen om die ene taak uit te voeren.
Omring je met mensen die je helpen om het onderste uit de kan te halen. Die je aanmoedigen om de beste versie van jezelf te zijn.
Je zult al snel zien dat dit de motivatie ten goede komt. Sta je in een sportschool met gemotiveerde mensen, geef je zelf minder snel op. Motivatie werkt aanstekelijk. Profiteer ervan.
3. Stel doelen
Zoals eerder benoemd ligt het probleem vaak niet bij de motivatie. Dit ligt bij het gebrek aan lange termijnvisie. Zonder plan en doelen weet je niet waar je je naartoe werkt. Je handelingen hebben dan simpelweg geen zin.
Doelen helpen om de acties nuttig te maken: ze dragen allemaal individueel bij aan het lange termijnplan. Het zijn de bouwstenen om je hogere doel te bereiken.
Begin daarom met het opstellen van doelen. Schrijf deze voor jezelf op. Bepaal wat er nodig is om dat doel te bereiken. Vink vervolgens af als je iets hebt bereikt en vergeet jezelf hier niet voor te belonen.
4. Vraag jezelf vaker af waarom
Veel mensen doen simpelweg iets omdat het ‘moet’. Vraag je ze waarom ze ergens voor werken, merk je al snel dat de passie ontbreekt.
Dit ligt niet aan het gebrek aan lange termijnvisie. De visie is in huis. Ze hebben alleen geen idee waarom ze deze visie voor ogen hebben.
Voel je geen passie voor je lange termijndoel, dan heeft dit plan geen zin. Je zult al snel merken dat de inspanning veel energie kost. Je steekt er veel moeite in, maar het levert je nauwelijks voldoening op.
Stel jezelf daarom vaker de ‘waarom’-vraag.
- Waarom wil ik ondernemer worden?
- Waarom wil ik gezond leven?
- Waarom wil ik die functie krijgen?
Door jezelf wat vaker deze vraag te stellen, kom je al snel tot de kern van de motivatie. Je vraagt jezelf namelijk af waar jouw innerlijke drijfveren liggen en hoe je die optimaal kunt stimuleren.
5. Ga offline
We leven in een wereld voor prikkels. We zijn continu online en ontvangen een overvloed aan meldingen. Misschien wel de grootste boosdoener voor onze motivatie is onze mobiele telefoon. Onze permanente drang om online te zijn. Om te weten wat er speelt in de wereld.
Gooi je telefoon eens aan de kant. Ga offline. Focus je op jezelf. Het enige wat je mist is onzin. Ruis op de lijn om jouw hogere doel te bereiken.
Motivatie krijgen met een actieplan op maat
Hoe krijg je motivatie? Het antwoord hierop zit niet verscholen in zelfhulpboeken. Ga je ook echt niet vinden op YouTube. Voor motivatie moet je hard werken. Jezelf eerlijk durven aankijken. Misschien ben je al jaren bezig met het verkeerde doel. Een doel waar je alles behalve motivatie van krijgt.
Voelt het als weggegooid om daar nu mee te stoppen? Jammer dan. Heb lef en stop energie in de dingen waar jij zin in hebt. Dat levert je niet alleen motivatie op, maar ook een grote bak aan plezier.
Meer lezen over motivatie krijgen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief. Hulp bij het motivatie krijgen? Kijk dan eens naar onze personal coaching.
BOEK WINST OP ALLE FRONTEN_
"Mijn team en vrienden denken dat ik super slim ben (ben ik niet). Dat komt door de emails van tibor (en ze hebben geen idee dat die bestaan)."
- Een subscriber van tibor.nl