masterclass door tibor

Vind jouw sleutel tot succes met een communicatie training

Communiceren kun je leren. We vallen maar meteen met de deur in huis. Zie het als het leren fietsen of schrijven. Als je de motivatie hebt om eraan te werken, dan kun je jouw communicatie fors verbeteren.

En nee. We hebben het niet alleen over praten. Hoewel de term communicatie suggereert dat het enkel draait om het uitdragen van informatie, is goed luisteren misschien veel belangrijker. We hebben niet voor niets twee oren en één mond: dat betekent dat we twee keer meer moeten luisteren dan we spreken.

Oké, je wilt dus leren communiceren. Dat kan. Met een communicatie training bij Tibor. Maar dan geven we je meteen een tipje van de sluier: bij communiceren draait het niet om jou, maar vooral om de ander.

Wat is communicatie training?

Iedereen heeft communicatievaardigheden in huis. Waarschijnlijk van de ene vaardigheid wat meer dan van de ander. Misschien ben je vooral verbaal erg sterk en is luisteren je valkuil. Maar je kunt ook op zoek zijn naar tips om verbaal sterker in je schoenen te staan.

Bij een communicatie training werk je aan een balans. Zodat je zowel een zender als een ontvanger kunt zijn. Op een effectieve manier. Leggen we uit.

Communiceren kunnen we allemaal. Maar de vraag is of deze communicatie ook effectief is. Doeltreffende communicatie die bijdraagt aan jouw doel. Met andere woorden: geen overbodig gelul. En dat is in de praktijk nét even iets moeilijker.

Dit leer je in een communicatie training

“Wise men speak because they have something to say; fools because they have to say something.” Als we de kans zouden hebben om Plato een schouderklopje te geven, dan hadden we die met beide handen aangegrepen. Want zijn uitspraak is de kern van onze communicatietraining.

De communicatie van ‘fools’ is niet effectief. Het is overbodige informatie die vaak nietszeggend is. ‘Wise men’ weten wanneer ze iets willen zeggen, maar ook wanneer ze hun mond moeten houden. En dat is exact de kunst van communicatie.  

Bij onze communicatietraining gaan we aan de slag met effectief communiceren. Oftewel: leren communiceren met een doel, waarin de andere persoon centraal staat. We nemen je mee in een paar van onze stappen die we tijdens de communicatie training behandelen.

1. Beter luisteren

Het klinkt misschien als een open deur: beter luisteren. Maar niet luisteren staat met stipt op nummer één als we het hebben over de fouten die tijdens het communiceren gemaakt worden. Ga maar eens bij jezelf na: luister jij om te praten of om iemand écht te begrijpen? Soms willen we zo graag iets vertellen, dat we vergeten wat de ander eigenlijk te zeggen heeft. We praten volledig langs elkaar heen.

Wil je echt begrijpen hoe de ander zich voelt? Hou dan af en toe je kwebbel dicht en zorg dat je goed luistert. Zo worden je gesprekken meteen effectiever.

2. Niet invullen voor een ander

Sluit mooi aan op de tip hierboven: niet invullen voor een ander. Luister ook écht naar de ander en vat af en toe samen wat de ander bedoelt. Zo check je meteen of je hem of haar goed begrepen hebt.

Misschien denk je wel dat jullie op dezelfde lijn liggen, maar heeft de ander daar een hele andere perceptie over. Door dit regelmatig na te vragen in een gesprek, weet je zeker dat je elkaar goed begrepen hebt. En dat je dus goed geluisterd hebt.

3. Je lichaam spreekt boekdelen

Om een boodschap effectief over te brengen, is het belangrijk dat je één taal spreekt. En nee: we bedoelen niet dat je geen Nederlands en Engels door elkaar mag praten. Met één taal bedoelen we dat je lichaamstaal ondersteunt wat jij te zeggen hebt.

Non-verbale communicatie versterkt je verbale communicatie. Iedere boodschap komt duidelijker over als je hier consistente non-verbale communicatie bij gebruikt.

Misschien wil je graag een informele sfeer creëren tijdens een functioneringsgesprek, maar zorgt je houding en emotie voor een hele gespannen situatie. Denk dus altijd goed na wat je wilt overbrengen en pas je non-verbale communicatie hierop aan.

Een spiegel nodig?

Heb je bovenstaande tips al toegepast, maar is er nog weinig verandering? Grote kans dat je je eigen valkuilen niet ziet. En we snappen: dat kan ook confronterend zijn. Durf je de uitdaging aan te gaan en wil je leren communiceren (met lef)? Dan moet je bij ons zijn. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over onze communicatietraining.

Over de auteur

1 gedachte over “Vind jouw sleutel tot succes met een communicatie training”

  1. Pingback: My Homepage

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *