Tibor aan het spreken

In 7 stappen meer grip op je persoonlijk leiderschap

Je staat aan het roer. Je bent de kapitein van een schip. Je stuurt een team aan. Er is alleen één maar: je hebt geen persoonlijk leiderschap.

Grote kans dat je anderen en omstandigheden laat bepalen hoe jouw werkdag eruit ziet en verloopt. Kun jij niet de leiding nemen over jezelf, dan is het vrijwel onmogelijk om leiding te geven aan de buitenwereld. Lukt het jou niet om jezelf te managen en te leren van je fouten, dan kun jij een ander ook niet laten groeien.

Wie leiding wil geven aan anderen, moet dus eerst leren om leiding te geven aan zichzelf. Maar hoe krijg je persoonlijk leiderschap in de vingers? Leren we je. Komt ‘ie.

Wat is persoonlijk leiderschap?
Eerst even resumé: wat is persoonlijk leiderschap? Je zou denken dat persoonlijk leiderschap je leert om beter te leiden.

Klopt deels. Maar hierbij mist een belangrijk onderdeel. Je leert vooral hoe je jezelf beter kunt leiden.

Persoonlijk leiderschap verwijst naar het vermogen om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gedrag en beslissingen. Het maakt je bewust van je talenten en kwaliteiten, en maakt je valkuilen meer inzichtelijk.

Hier komt het ouderwetse vingertje wijzen om de hoek kijken. Rete-makkelijk natuurlijk om de schuld altijd naar een ander te schuiven. “Dit gaat niet goed. Daar doen ze het verkeerd.”

Maar wijs je met dat vingertje naar jezelf, dan komt de kern van persoonlijk leiderschap omhoog drijven. Je bent kritisch op je eigen gedrag en schuift niet alles op een ander af. Je durft je eigen valkuilen onder de loep te nemen en jezelf te corrigeren als dat nodig is. Pas dán kun je anderen aansturen en corrigeren.

Persoonlijk leiderschap competenties
Maar hoe krijg je meer grip op je eigen persoonlijk leiderschap? Dat vroeg managementexpert Stephan Covey zich ook af. Het antwoord hierop verwerkte hij in een model met zeven eigenschappen van effectieve leiders. Tip: oordeel zelf eens hoe goed jij op dit moment scoort op deze eigenschappen.

 1. Wees proactief
  Met een afwachtende houding aan het roer bereik je weinig. Wil je iets veranderen, dan zul je actief moeten handelen. Dat betekent van je luie reet afkomen en meer invloed uitoefenen op zaken die je kunt veranderen. Heb je ergens geen invloed op? Besteed er dan ook geen tijd aan. Zonde van je energie.
 2. Start met een visie
  Persoonlijk leiderschap valt of staat met goede doelen. Een visie. Rondrennen als een kip zonder kop gaat jou geen betere leider maken. Breng orde op zaken. Wat wil je bereiken? Wat zijn je ambities?
 3. Prioriteren is leren
  Wat je aandacht geeft groeit. Geef je jouw planten geen water, zullen ze niet bloeien. Hetzelfde geldt voor je doelen. Ben je enkel bezig met de waan van de dag, verlies je je langetermijnvisie uit het oog. Stel prioriteiten. Focus je op je doelen en plan activiteiten in die hieraan bijdragen.
 4. Win-win situaties
  Ondernemers zijn soms zo druk met hun eigen doelen, dat ze de doelen van hun medewerkers vergeten. Oerdom. Geef je je medewerkers de ruimte om zich te ontplooien, stroomt dit linksom of rechtsom altijd terug in je eigen portefeuille. Denk in win-win-principes.
 5. Stop eens met praten
  Lullen is een talent van veel ondernemers. Dit gaat vaak ten koste van iets veel belangrijkers: luisteren. Wil je de win-winsituaties uit stap 4 creëren, dan zul je eerst aandachtig moeten luisteren naar je medewerkers. Wat is voor hen belangrijk? Tip: zorg dat je niet meteen een reactie klaar hebt staan. Dan heb je namelijk niet geluisterd.
 6. Synergie
  Persoonlijk leiderschap betekent dat je perfect in staat bent om je eigen kwaliteiten in te zetten, maar ook kritisch kunt zijn op je eigen valkuilen. Erkennen dat je andere mensen nodig hebt en jouw valkuilen opvullen met de kwaliteiten van anderen is dé sleutel tot succes. 1+1 = 3. Samen bereik je meer dan alleen.
 7. Blijf scherp
  Jouw persoonlijk leiderschap is nooit ‘afgerond’. Het is geen checkbox die je af kunt vinken. Persoonlijk leiderschap is een continu proces. Blijf reflecteren en jezelf corrigeren.

Toe aan een coach voor persoonlijk leiderschap?
Blind voor je eigen fouten? Tijd om je shit te regelen en de leiding terug te pakken in je eigen leven? Meld je dan aan voor de tactische meeting van Tibor. Geen onzinpraatjes als ‘geloof in jezelf’ maar winnende principes om jouw persoonlijk leiderschap te vergroten, zowel zakelijk als privé.

Schrijf je eerst in voor onze nieuwsbrief:

Of kies direct voor coaching door Tibor.nl:

BOEK WINST OP ALLE FRONTEN_

"Mijn team en vrienden denken dat ik super slim ben (ben ik niet). Dat komt door de emails van tibor (en ze hebben geen idee dat die bestaan)."
- Een subscriber van tibor.nl

*Je kunt je op elk moment uitschrijven met 1 klik als het je allemaal te veel wordt Powered by ConvertKit

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *