[ Non-verbale communicatie ]

Non-verbale communicatie is een krachtig en vaak onbewust middel om informatie over te brengen. Het omvat alle vormen van communicatie die geen woorden gebruiken, zoals lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen, gebaren, oogcontact, en zelfs de manier waarop we onze stem gebruiken. Non-verbaal gedrag kan veel meer zeggen dan woorden alleen en speelt een cruciale rol in het overbrengen van emoties, intenties en boodschappen. Of je het nu wilt of niet, je lichaam communiceert altijd, en het is belangrijk om bewust te zijn van wat je lichaam zegt, omdat het vaak een completer beeld geeft van je gedachten en gevoelens dan wat je mond zegt.

Wat zijn 5 voorbeelden van non-verbale communicatie?

Non-verbale communicatie komt in veel vormen voor. Hier zijn vijf belangrijke voorbeelden:

  1. Lichaamstaal
    Je houding, bewegingen en hoe je je lichaam positioneert, kunnen veel zeggen. Bijvoorbeeld, gekruiste armen kunnen wijzen op defensief gedrag of ongemak, terwijl open armen een gevoel van openheid of zelfvertrouwen kunnen uitstralen.

  2. Gezichtsuitdrukkingen
    Onze gezichten zijn een van de belangrijkste communicatiemiddelen. Het is bijna onmogelijk om onze emoties niet te tonen via gezichtsuitdrukkingen. Of het nu gaat om een glimlach, een frons of het optrekken van een wenkbrauw, gezichtsuitdrukkingen geven direct aan hoe we ons voelen.

  3. Oogcontact
    Oogcontact kan het verschil maken in communicatie. Te veel oogcontact kan als intimiderend worden ervaren, terwijl te weinig oogcontact kan overkomen als onzekerheid of zelfs onoprechtheid. Het juiste oogcontact kan vertrouwen en interesse uitstralen.

  4. Gebaren
    Handgebaren, zoals wijzen, zwaaien of het maken van een vuist, kunnen krachtig communiceren zonder woorden. In sommige culturen kunnen gebaren zelfs een hele boodschap overbrengen.

  5. Proxemiek (ruimtegebruik)
    Hoe ver je van iemand afstaat, kan veel zeggen over je relatie met die persoon. Te dicht bij iemand staan kan als agressief worden ervaren, terwijl te veel afstand soms als onpersoonlijk kan overkomen.

Wat is non-verbaal communicatie?

Non-verbale communicatie verwijst naar alle vormen van communicatie waarbij geen gesproken of geschreven woorden worden gebruikt. Dit omvat lichaamstaal, gebaren, gezichtsuitdrukkingen, oogcontact, houding en zelfs de manier waarop je stem klinkt. Het is niet altijd bewust, en vaak gebeurt het onbewust, maar het speelt een sleutelrol in hoe we boodschappen overbrengen en begrijpen.

Niet alleen is non-verbale communicatie essentieel in interpersoonlijke relaties, het kan ook cultuurgebonden zijn. Wat in de ene cultuur als beleefd wordt beschouwd, kan in een andere cultuur als agressief of onbeleefd worden gezien. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van de impact van je eigen non-verbale signalen en de signalen van anderen.

Wat bedoel je met non-verbale communicatie?

Wanneer we het hebben over non-verbale communicatie, bedoelen we alle communicatievormen waarbij geen gesproken of geschreven taal aan te pas komt. Dit omvat alles van de manier waarop je je lichaam houdt tot de geluiden die je maakt (zoals een zucht of een intonatie in je stem). Zelfs stiltes kunnen een vorm van non-verbale communicatie zijn.

Non-verbaal gedrag is vaak onbewust, maar kan even krachtig zijn als gesproken woorden. Denk bijvoorbeeld aan een manager die geen woorden zegt, maar zijn armen over elkaar slaat en niet naar je kijkt tijdens een vergadering. Dit kan gevoelens van afwijzing of onverschilligheid uitdrukken, terwijl de woorden die worden gezegd juist iets anders kunnen betekenen.

Wat is de 7-38-55 regel?

De 7-38-55 regel is een theorie die werd gepopulariseerd door Albert Mehrabian, een psycholoog die onderzoek deed naar de invloed van verbale en non-verbale communicatie. Volgens deze regel is de impact van een boodschap als volgt verdeeld:

  • 7% van de boodschap komt via de woorden (de inhoud).

  • 38% van de boodschap wordt overgebracht via de toon van je stem, zoals de intonatie, snelheid en emotie.

  • 55% van de boodschap komt via je lichaamstaal, zoals je gezichtsuitdrukkingen, gebaren, houding en oogcontact.

Deze regel benadrukt het belang van non-verbale communicatie in de overdracht van informatie en hoe de manier waarop iets wordt gezegd vaak veel belangrijker is dan de woorden zelf. Dit betekent dat als je lichaamstaal en je toon niet overeenkomen met wat je zegt, de ander waarschijnlijk meer aandacht zal schenken aan je non-verbale signalen dan aan je woorden.

Non-verbale communicatie bij Tibor

Bij Tibor begrijpen we hoe belangrijk non-verbale communicatie is in het bedrijfsleven. Wij helpen je niet alleen om te communiceren met woorden, maar ook om je boodschap effectief over te brengen door middel van lichaamstaal, stemgebruik en andere non-verbale signalen. Als je meer wilt weten over hoe je je communicatie kunt verbeteren en je invloed kunt vergroten, bezoek dan onze website. Waarom zou je blijven rondhangen met slechte communicatie? Grijp nu je kans en ontdek hoe jij je non-verbale vaardigheden kunt verbeteren. Klik hier en zet de eerste stap naar communicatie-excellentie bij Tibor.

Boek winst op alle fronten_

Wil je winnen in business zonder te verliezen in je privéleven? Stop met twijfelen.

Tijd om het gedoe uit je bedrijf en je kop te slopen.

 Geen excuusjes, alleen keiharde resultaten. Plan nu je intake en fix je shit.