Vertrouwen versus onzekerheid [2/4]

Vertrouwen: één van de vier pijlers van het Antivirus. In dit artikel word je meegenomen in vertrouwen, oftewel zelfvertrouwen. Ook het tegenovergestelde word aangetipt: onzekerheid. Uiteindelijk krijg je het antwoord hoe je komt tot meer (zelf) vertrouwen. En wie wil dat nu niet?!

Zelfvertrouwen 

Zelfvertrouwen, volgens de Dikke van Dale, is:

zelf·ver·trou·wen (het; o)

1 het vertrouwen in de eigen kracht

In jouw kracht geloven. Vertrouwen op jezelf. Kan en durf jij op jezelf te vertrouwen?

Als zelfvertrouwen ver te zoeken is…

Het tegenovergestelde van zelfvertrouwen is onzekerheid. Niet durven zeggen wie je bent en wat je wilt. Jezelf verschuilen, omdat je onzeker bent. Onzekerheid is soms lastig te herkennen. Een andere vorm van onzekerheid is twijfelen. Dan hebben we het niet over, even nadenken wat je wilt, even de tijd nemen om je keuzes te overdenken, maar over langdurig twijfelen. 

‘Doubt kills more dreams, then failure ever will.’ zei Suzy Kassem ooit. 

Waar twijfel jij al heel lang over?

En waarom?

Welke onzekerheid ligt hieronder?

Wat als je die onzekerheid eens test aan de waarheid?

Onzekerheid komt vaak voort uit angst. Angst voor wat er zou kunnen gebeuren. Angst vanuit een overtuiging die wij hebben gecreëerd in het verleden. Voor jezelf nagaan waar je onzekerheid vandaan komt, zorgt ervoor dat je het makkelijker kan herkennen en verhelpen. 

De onzekerheid aangaan. Door de angst heen gaan. Dat vraagt moed. Moed is bang zijn maar het toch doen. Daarmee test je jezelf. Is deze onzekerheid nodig? Terecht? 

Sta eens stil. 

Hoelang geloof je al in deze onzekerheid?Hoelang maak je jezelf kleiner dan nodig?
En wat levert dit je op?

Is dit nodig?

Is het nodig om jezelf zoveel kleiner te maken?

Om zo te twijfelen aan jezelf?

Onzekerheid bestrijden

Onzekerheid komt natuurlijk voort uit niet zeker zijn. Je bent niet zeker van jezelf. Maar hoe kom je daarvan af?

Door te weten wie je bent, wat je wilt en wat je kan. 

Weten wie je bent, wat je wilt en wat je kan

1. Weten wie je bent

  • Beschrijf vijf positieve eigenschappen en vijf ontwikkelpunten van jezelf
  • Laat vijf verschillende (bijv: partner, ouder, collega, vriend, coach) mensen ook vijf positieve eigenschappen en vijf ontwikkelpunten van jou beschrijven
  • Vergelijk de antwoorden. Wat is typisch jij? De antwoorden die overeenkomen dat is wie je bent. Is er geen overeenkomst? Dan heb je een probleem. Dat betekent namelijk dat je een kameleon bent. Je bent over anders, je bent nergens jezelf.


2. Weten wat je wilt

  • Ga op een rustige plek zitten met een journal. Geef antwoord op de volgende vragen:
  • Jouw leven over vijf jaar: hoe zie je dit voor je? Wat doe je? Waar woon je? Met wie woon je daar? Met wie omring jij je? Wat heb je behaald de afgelopen vijf jaar?
  • Jouw leven over drie jaar?
  • Jouw leven over één jaar?
  • Een halfjaar?
  • Een kwartaal?
  • Optioneel: Maak een 100 dagen plan van acties die jij de aankomende dagen kan doen om ervoor te zorgen dat je dichterbij jouw vijf jaar doel komt. Doe elke dag een beetje, zodat je uiteindelijk heel veel hebt gedaan.  

3. Weten wat je kan

Allereerst is dit ook een kwestie van gewoon doen. Het team van Tibor.nl is er vooral achtergekomen door juist eerst iets te doen wat je niet kan (of leuk vindt). Iets kunnen en leuk vinden lopen samen op. 9 van de 10 keer is datgene wat je leuk vindt, ook hetgeen wat je goed kan. Je kan iets, het is goed, de kwaliteit is perfect dus het is leuk om te doen. 

  • Beschrijf voor jezelf vijf vaardigheden die je hebt. Vragen die daarbij helpen zijn: waar ben ik echt retegoed in? Wat gaat mij moeiteloos af? Waarvoor bellen mensen mij? 
  • Vraag vijf mensen die ooit met je hebben gewerkt (klanten, compagnons, collega’s, etc.) waarom zij voor jou kozen. Wat doe jij goed?

De antwoorden op deze vragen geven je inzicht in jouw competentie. 

Als de bovenstaande drie punten beantwoord zijn dan weet je wie je bent, wat je wilt en wat je kan. Niet nu dit artikel naast je neerleggen of ergens opslaan om het ooit eens terug te kijken, maar ga aan de slag. Benader de eerste persoon voor feedback, denk je vijfjarenplan uit en beschrijf jezelf. Van uitstel komt vaak afstel. 

Het behouden van zelfvertrouwen

Je hebt voor jezelf nu helder wat je van jezelf kan verwachten. Dit geeft vertrouwen. Vertrouwen in jezelf. Zelfvertrouwen. 

Ga over een halfjaar nog eens aan de slag met de opdrachten. Dit zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen realistisch blijft. Door regelmatig feedback te vragen weet je wat je vooral kan blijven doen en waar je aan mag werken. Want dat is het mooie: het is nooit af. Jij bent nooit af. Je mag altijd verder gaan, met zelfvertrouwen. 

Smaakt dit naar meer? Klik dan hier 

BOEK WINST OP ALLE FRONTEN_

"Mijn team en vrienden denken dat ik super slim ben (ben ik niet). Dat komt door de emails van tibor (en ze hebben geen idee dat die bestaan)."
- Een subscriber van tibor.nl

*Je kunt je op elk moment uitschrijven met 1 klik als het je allemaal te veel wordt Powered by ConvertKit

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *