strategie met filosofie

Stoïcisme als besturingssysteem

Niet zeuren

Een vriend van mij is een filosoof en een strategisch adviseur. Via hem ben ik in contact gekomen met het werk van Marcus Aurelius. Marcus Aurelius is een Stoïcijn.

The obstacle is the way

Ik denk dat elke ondernemer het stoïcisme zou moeten omarmen.  Het boek “The obstacle is the way” (“Het obstakel is de weg” in het NL) zou verplicht leesvoer moeten zijn voor elke CEO en ondernemer. Je wordt slap. Slechte dingen gebeuren. Ophouden met mekkeren.

Een injectie tegen aangeleerde hulpeloosheid

Het is de filosofie van tibor.nl. Van aangeleerde hulpeloosheid naar het beheersen van alle dingen die het leven en je bedrijf naar je toe gooien. Het boek is een prachtige combinatie van “33 strategies of war”, “Mastery” van Robert GreeneIt, “Antifragile” van Nassim Taleb, “Coherence” van Alan Watkins, “Killing Giants” van Stephen Denny.  En “Poke the box”  en “Icarus Deception” van Seth Godin. Een paar van mijn favoriet boeken. Principes die je kan toepassen in leiderschap, weerbaarheid, strategie en management.

3 disciplines

Je hebt 3 dingen nodig. Perceptie, actie en wil. Gecombineerd met discipline en meesterschap. Extreme reality therapie. Angst is een keuze. Niets doen is een keuze. Hulpeloosheid is een keuze. Je emotie is een keuze. Alles is een keuze. Get on with it.

Perceptie

“Choose not to be harmed, and you won’t feel harmed. Don’t feel harmed and you haven’t been” Marcus Aurelius.

De techniek van geen paniek

Goed of slecht zijn percepties. Zien en beleven zijn twee verschillende zaken. Alles is gekleurd door emotie. Emoties zijn een keuze.Wat is het belangrijkste in training van de special forces? Nooit in paniek raken. Je emoties beheersen.

Perceptie is realiteit

Perceptie bepaalt wie we zijn en perceptie bepaalt je realiteit. Ryan Holiday denkt dat vooral ondernemers hun eigen realiteit bepalen. Ze maken iets wat nog niet bestond. Ze zien dingen anders.

Sommige dingen kan je controleren, heel veel niet

Heel veel dingen kan je niet controleren. Ze zijn wat ze zijn. Wat je wel kan controleren is hoe je daar mee om gaat en de keuzes die je maakt. Acties definiëren een persoon. En je kan je alleen maar in het moment en het nu bewegen. Heel veel ondernemers starten in een recessie. It is nooit over gisteren voor ondernemers. Het is alleen maar over vandaag en morgen. Rekeningen betalen en verkopen. Het is eigenlijk heel simpel en bevrijdend (als je geen eigen bedrijf het hebt en je wilt in het nu leven zijn de opties sporten, meditatie en een hond).

Actie, blijf bewegen

In het leven maakt het niet uit wat je achtergrond is, wat je ervaring zijn. Het enige wat uitmaakt is wat je ermee doet. En niets doen kan nooit een optie zijn. Net als een haai, blijf je bewegen. Als je niet beweegt, ga je dood.  De enige vragen zijn of je meer kan doen en sneller. Waarschijnlijk wel. Waarom zit je nog op Facebook? Gezonde agressie is prima. Vooruit rammen is prima. Gecontroleerd risico nemen is prima.

Meesterschap

Het gaat allemaal over meesterschap. De 10.000 uren. Oefenen. Trainen. Perfectie nastreven. Volharding. Nieuwe invalshoeken om te groeien. Niet zeuren. Niet piepen. Doorgaan.

Strategie

Nadenken. Een actie hoort gekoppeld te zijn aan een tactiek. Een tactiek is gekoppeld aan een strategie. Dat is waarom ik iedereen “33 strategies of war” aanraad. Geschreven door Robert Greene, met de assistentie van Ryan Holiday. Blitzkrieg. Flank aanval. In alleen maar 6 van de 280 campagnes bestudeerd was een overwinning het resultaat van een directe aanval op de grootste troepenmacht. Dat is 2%. Er zijn heel veel invalshoeken. Niet direct reageren. Denk na.

Scenario planning

Je strategie zou gebaseerd moeten zijn op scenario planning. Lees https://www.ronimmink.com/future-scenarios-faster-things-move-need-look-ahead/. Dat betekend dat je niet 1 strategie hebt, maar een aantal strategieën gebaseerd op de scenario’s. Als je dat collectief doet als bedrijf wordt je organisatie meer weerbaar en flexibel. Win, win, win. Betere strategie, beter personeel, beter bedrijf.

Bedenk wat het ergste is dat kan gebeuren. Bereid je daarop voor. En als het gebeurt (en soms gebeurt dat) ben je voorbereid. Je kan het dan zelfs gebruiken als een katalysator voor verandering.

Mentale atleten

Wil is een interne kracht die niet beïnvloed kan worden door je omgeving. Je hebt volledige controle over je wil. Een paar leuke quotes van het boek:

  • Niemand is met een stalen ruggengraat geboren, die wordt gesmeden.
  • Je wordt fysiek krachtig door hard te trainen, je word mentaal krachtig door hard na te denken.
  • Een gezonde geest in een gezond lichaam.

Niet alleen atleten worden in fysieke zin, maar ook mentaal een atleet worden en zijn. Oefenen. Voorbereiden. Accepteren. De kunst van berusting. Que sera, sera, what will be, will be.

Niet opgeven

Omgaan met tegenslag met doorsettings vermogen, volharding en vastberadenheid. Doorzetten is een actie, vastberadenheid is een besluit. Volharden. Het is allemaal jouw verantwoordelijkheid. Als je opgeeft, is het je eigen schuld.

De dood

Mortaliteit is het ultieme obstakel. Als je de dood accepteert, kan je alles aan. Neem dat ook mee in je scenario’s.

Wakker worden

“The obstacle is the way” is zeker geen lief en vrolijk boek. Het is een wekker. Een recept voor tegenslagen en crisis. En het levert de ondernemer een recept om daar mee om te gaan. Een operatie systeem voor de harde kanten van het leven.


Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *