Als ondernemer staat er veel op het spel.
Met name bij het starten van je eerste bedrijf kom je voor pittige vragen te staan, zoals:
“Heb ik het wel in me?”
“Is het het risico waard?”
“Moet ik echt de sprong wagen?”
Voor mij is ondernemen het mooiste dat er is. Een visie op de toekomst creëren en een bedrijf bouwen om die visie tot leven te brengen.
Een boek dat ik kan aanbevelen is The Entrepeneurial Leap (vert.: de Ondernemerssprong), van bestsellerauteur Gino Wickman, die eerder het boek Traction schreef.
Hij deelt praktische ervaringen om je te helpen voor eens en voor altijd te bepalen of ondernemerschap geschikt is voor jou. Of dat je beter af bent met een baan.
Beide prima. Zolang je het maar weet.
Op basis van uiterst succesvolle startups, deelt Entrepreneurial Leap de zes essentiële eigenschappen die elke nieuwe ondernemer nodig heeft om te slagen.
Entrepreneurial Leap zit boordevol verhalen uit de eerste hand, praktisch advies en is een concrete handleiding om direct resultaten te behalen. Succes voor ondernemers hangt af van veel meer dan alleen een geweldig idee, een goede timing en een flinke portie geluk.
In deze blog ga ik dieper in op de drie delen van het boek: namelijk – “Bevestig”, “Glimp” en het praktijkadvies, “Pad”.
Laten we meteen beginnen met:
Bevestigen
Voor ‘Ondernemers in de maak’ of OIM’s is het van cruciaal belang om te leren van de minder zichtbare kwaliteiten van degenen die innovatieve ondernemingen hebben gebouwd – en runnen -.
Alleen doen wat zij gedaan hebben, is niet genoeg.
Omgeving is alles.
Omring je daarom met een batterij aan mentoren, coaches, adviseurs, vrienden en familieleden die bereid zijn om je scherp te houden op je beperkingen en nadruk leggen op de dingen waar je van nature goed in bent. Zodat jij ze blijft zien en daar naar blijft handelen. Iedereen heeft een blinde vlek, dus jij ook,
Om dit proces simpeler te maken, haalt Gino in Deel 1 van Entrepreneurial Leap uit zijn eigen ervaring en die van collega-ondernemers de 6 essentiële eigenschappen van een succesvol ondernemer.
Visionair: misschien is een van de meest aangeboren eigenschappen – en daarom het moeilijkst te leren – visie. Visionair zijn is veel meer dan alleen ideeën hebben.
Echte visionairs weten de meest (op het ook) uiteenlopende bedrijfsproblemen te verbinden met onwaarschijnlijk tools en oplossingen. Ze zien wat anderen niet zien.
Door problemen op hun meest fundamentele niveau opnieuw te begrijpen, kunnen ondernemers, wat Gino een ‘zesde zintuig’ noemt, ontwikkelen bij het bepalen van nieuwe bedrijfsmodellen en nieuwe oplossingen.
Gepassioneerd: tegenwoordig wordt de term ‘passie’ vaak te pas en te onpas gebruikt om aan te geven waar iemand zijn scholingsbudget aan uitgeeft of blij van wordt.
Maar een echt succesvolle ondernemer moet zo gepassioneerd zijn over zijn product of dienst dat het een bijna existentiële leegte opvult. Hij heeft een oneindig geloof in de waarde en noodzaak van zijn onderneming – omdat ie echt een bijdrage levert aan het bereiken van zijn missie.
Probleemoplosser: Gino deelt de overtuiging dat ondernemerschap aangeboren is: een natuurlijk eigenschap die niet aan te leren is. Je bent er mee geboren of niet.
Ondernemers moeten vastberaden zijn om problemen aan te gaan en op te lossen met behulp van nieuwe methoden. Uitdagingen zijn mooie kansen, geen tegenslagen, en de natuurlijke reactie van een ondernemer is optimisme in plaats van ontmoediging.
Gedreven: Velen van ons worden gedreven door externe beloningen, een salaris of de extrinsieke motivatie van een baas, ouder, professor of organisatie.
De beste ondernemers voeden zichzelf echter met een intrinsieke motivatie om falen na falen met een glimlach te overwinnen, waarbij enthousiasme wordt gekoppeld aan uithoudingsvermogen en een gevoel van urgentie.
Risico-nemer: In veel opzichten is risico aversie de vijand van ondernemerschap. Ondernemers die niet bang zijn om risico’s te nemen implementeren snel, falen vooruit en investeren in “gekke” ideeën die een revolutie teweegbrengen in de hele industrie.
Verantwoordelijk:
Tegelijkertijd moeten ondernemers echter verantwoordelijkheid nemen voor zowel genomen risico’s als risicobeheer. De meest succesvolle bedrijfsleiders nemen altijd verantwoordelijkheid en kijken standaard in de spiegel, wijzen niet met de vinger en nemen de verantwoordelijkheid op zich om problemen op te lossen zodra deze zich voordoen.
Deze zeldzame combinatie van benodigde eigenschappen maakt deel uit van de reden waarom zo’n minuscuul percentage startups overleefd. Laat staan succesvol wordt.
Tegenwoordig faalt 50% van de bedrijven in de eerste 5 jaar.
Van degene die wel slagen, lukt het een onwaarschijnlijk klein % om door te schalen.
Slechts ongeveer 32% van de tweede generatie ondernemers overleeft,
en de statistieken zijn zelfs nog grimmiger voor die in de derde en vierde generatie
(respectievelijk 13% en 3%).
Maar via Entrepreneurial Leap wil Gino het slagingspercentage verhogen, door ondernemers in de maak te helpen gemeenschappelijke frustraties te overwinnen en de bovengenoemde vaardigheden aan te scherpen.
Glimp
In deel II schetst Entrepreneurial Leap een levendig beeld van hoe het eruit ziet om elke dag een ondernemer te zijn.
Gino biedt twee scenario’s – een dag die de droom leeft en een dag uit het leven van een ondernemende nachtmerrie – en illustreert hoe ze door elk van deze mogelijke werelden kunnen navigeren.
Hij put uit de verhalen van alledaagse individuen die vastbesloten waren om ondernemingen te bouwen ver buiten hun ervaring en kennis.
Het boek biedt bovendien de talloze opties waarmee OIM’s worden geconfronteerd bij het opbouwen van een bedrijf: verschillende industrieën en bedrijfsgroottes, producten of diensten, B2B of B2C, een miljoen euro of een miljard, premium geprijsde goederen met een laag volume of een hoog-volume productie tegen lage kosten….
En om deze pijler van het boek compleet te maken, beschrijft Gino de 8 kritieke fouten die worden gemaakt door ondernemers, waardoor ze vaak in het nachtmerriescenario belanden:
- Gebrek aan visie
- De verkeerde mensen inhuren
- Te weinig tijd doorbrengen met werknemers
- Je klant niet kennen
- Te weinig vragen voor je product
- Niet trouw blijven aan je kern
- Je cijfers niet kennen
- Geen verdeling van rollen en verantwoordelijkheden.Door deze belangrijkste fouten te verbinden met een nachtmerriescenario, geeft Entrepreneurial Leap concrete richtlijnen voor de dagelijkse beslissingen van een nieuwe ondernemer.
Pad
In het laatste deel van het boek gaan we over tot actie.
Gino stelt dat ondernemerschap geen proces is, maar een reeks eigenschappen. Gino bespreekt een aantal kwesties, van het belang (of het gebrek daaraan) van een universiteit tot het zoeken naar een mentor.
Wat de eerste betreft, onderzoekt Entrepreneurial Leap het feit dat slechts 44% van de eigenaren van kleine ondernemingen een MBO diploma of hoger heeft, onderzoekend naar de sociale voordelen, vooroordelen en vaardigheden rond het hoger onderwijs.
Gino duikt verder in de procedures om iemands passie te vinden en laat zien hoe pijn, ontberingen en persoonlijke ervaringen ondernemers helpen hun doel te ontdekken en door falen te vechten.
En zodra je deze passie ontdekt, is het niet alleen van vitaal belang om sterke mentoren te vinden, maar ook om een 10-jaren mentaliteit aan te nemen. In ‘Path’ pakt Gino beide uitdagingen aan, waarbij hij het proces van het vinden van de juiste mentor en de gewoonte van geduld uitlegt.
Entrepreneurial Leap biedt je dus 8 disciplines om je kansen op succes te vergroten als je eenmaal hebt besloten de sprong te wagen:
- Maak je visie glashelder
- Bepaal of je een ‘partnerpersoon’ bent
- Weet dat hoe groter het probleem dat je oplost, hoe succesvoller je zult zijn
- Vroeg en vaak feedback van klanten vragen
- Weet dat je eerste plan niet je definitieve plan zal zijn
- Werk hard, heel hard
- Neem kritiek en twijfel van anderen met een korreltje zout
Focus en reflecteer elke nacht op de visie die je onderneming drijft.
Met deze principes bereidt Entrepreneurial Leap de lezers uiteindelijk voor op de 9 fasen van het concreet opbouwen van een bedrijf:
- Cash genereren
- Een uitvoerder inhuren
- Ontdekken van je kernwaarden
- Jezelf verantwoordelijk houden
- Regelmatig communiceren met je medewerkers
- Het hebben van een plan B, C en D
- Op je persoonlijke plek blijven
- Voorkomen dat je bedrijf met jou wegkomt
- Investeren in coaching, training en mentorschap.
Het boek is bedoeld om je ondernemersreis veel minder hobbelig te maken en je te helpen bij het vermijden van veelgemaakte fouten.
Ben je werknemer en twijfel je of ondernemerschap iets voor je is?
Of ben je al langer als ondernemer aan het hobbyen en zit je aan een baan te denken?
Dit boek is jouw gids om de sprong te wagen een leven lang te groeien, leren en motivatie te ervaren.